Utgitt juli 2006
Bli abonnent: Vi har nå gleden av å tilby deg/ditt studiested/din arbeidsplass et abonnement på tidsskriftet Mot Rusgift for kr 200,- for 4 nummer, fritt tilsendt.
Les mer...
I denne utgaven av Mot Rusgift retter vi søkelyset inn på to saker:
Russefeiringen – hva skal til for at den skal bli tilfredsstillende - ikke bare for russen, men også for foreldre, skole og myndigheter?
Rusgiftkunnskapen både i grunnskole og videregående skole - hva kan skolen gjøre for at elevene skal gå ut i livet med en ballast av holdbar kunnskap om alkohol og narkotika...
Les mer...
Vi har visst det lenge. Men nå er det også bevist. I en nylig utgitt forskningsartikkel (1), presenteres resultatene fra en undersøkelse med over 20 000 skoleungdommer, fra ungdomsskolen til videregående skole, hvor det går fram at ungdom svarer feil på en rekke elementære kunnskapsspørsmål om alkohol og narkotika. Hva verre er – feilprosenten blir større når elevene kommer op...
Les mer...
Russestyrene landet over har som mål å lage aktiviteter som overgår dem fra året før. Som en slik aktivitet ble også ”terrordagene” innført. Russestyrene oppnevner mange steder en egen ”terrorsjef”. Hans/hennes hovedoppgave er å sørge for at noen fra førsteklasse videregående blir sjikanert og trakassert i løpet av russetiden.
Les mer...
Mange er bekymret for kunnskapen om og holdningene til alkohol blant elever i videregående skole. En undersøkelse nylig viste at kunnskapene blir mer feilaktige jo lenger skolegangen varer. Bekymringen for dette burde være stor i den politiske ledelsen i Kunnskapsdepartementet. Statssekretær, Lisbeth Rugtvedt (SV) mener et nettsted kan gi nødvendige resultater.
Les mer...
Flere studier har vist at innvandrer-ungdom – spesielt de med muslimsk bakgrunn – ikke drikker alkohol, eller de har et betydelig lavere alkohol-forbruk enn jevn-aldrede, etnisk norske ungdom-mer. Når både elever og foresatte jevnt over ser ut til å ha aksept for at alkohol er et viktig innslag i russetiden – hvordan opplever da innvandrer-ungdom å skulle delta i en slik russef...
Les mer...
Forbundet mot rusgift - FMR gjennomførte i 2003 en større spørreundersøkelse der en ved hjelp av spørreskjema stilte en rekke spørsmål om russetiden til over 4000 avgangselever i videregående skole1 (Fmr, 2003). Undersøkelsen gir en god oversikt over hva ungdom som står framfor russetiden tenker
Les mer...
Rektor Randi Wennemo, Fana videregående skole, har tatt ansvar for russen ved sin skole. Hun har ikke vært alene om snuoperasjonen. Det var mange som bekymret seg i Bergen; fylkespolitikere, opplæringsdirektør, politiet og flere andre. Sammen har de vist at det går an å sette forpliktende spilleregler for russen.
Les mer...
I en undersøkelse FMR gjorde blant 4 200 russ våren
2003 (se egen artikkel) svarte tre av fire at de så på
russefeiringen som en akseptert unntakstilstand. I
etterkant har politiet snudd helt om på dette ved å være
helt tydelig på konsekvenser av ulovlige overtredelser.
Les mer...
Å få nye venner er det viktigste ved russefeiringen, svarte over nitti prosent på spørreundersøkelsen til FMR. Da er det viktig å skape en russefeiring som gir næring til et vennskap som varer litt lenger enn de dagene russefeiringen står på.
Les mer...
Med mye omsorg, støtte og trøst men som i minst like stor grad våger konfrontasjoner, setter tydelige grenser, formidler fellesskapets verdier (som oppdragelse egentlig er) og stiller krav.
Les mer...
Russefeiringen har gått fra å være en hyggelig og enkel markering av fullført skolegang til en kommersiell festdans for produsenter av russeutstyr.
Inntil 2004 var Russeservice eneste produsent av russeutstyr. Med årene har flere skjønt at de kan tjene store penger på å selge billig produsert utstyr fra Kina til en høy pris i Norge. Tiden da en bukse og en lue var eneste nødv...
Les mer...
Den såkalte russefeiringen er omtrent hundre år gammel. Den var i tidligere generasjoner konsentrert om 17. mai. Men etter siste verdenskrig strakte russefeiringen seg stadig mer ut i tid. Til begynne med til tiden etter 17. mai, så fra 1. mai og ut skoleåret og i de siste tyve årene fra skoleårets begynnelse i 3. klasse og ut skoleåret.
Les mer...
Rita Valkvæ ved Midt-Norsk kompetansesenter for rusfaget har lang erfaring med rusgiftforebygging, bl.a. i skolen. Hun har drevet mye med prosjektutvikling og veiledning overfor kommunene i Møre og Romsdal når det gjelder forebyggende arbeid, også i skolen.
Les mer...