Foto: Berit Roald/Scanpix |
Russ og rusgiftom den, og hva de forventer at den skal inneholde. Nedenfor gis en skjematisk framstilling av noen av undersøkelsens funn.
Avvik fra normer og regler: Over 50 % av informantene mener det er greit at russen oppfører seg mer avvikende fra gjengse normer og regler enn annen ungdom. 25 % synes imidlertid ikke det er greit og 18 % er usikre på hva de mener. Gjennomgående er guttene mer positive til et slikt avvik enn hva jentene er.Informasjon om russetiden:
På spørsmål om de opplever at de får god nok informasjon, deler informantene seg grovt sett på midten. En halvdel mener de får god nok informasjon, mens den andre halvdelen ikke synes informasjonen er god nok. I underkant av 60 % mener informasjonen er god nok når det gjelder alkohol. 50 % mener de får god nok informasjon om sex. Når det gjelder trafikksikkerhet og narkotika mener om lag 50 % at de får god nok informasjon.
Positivt og negativt om alkohol:
Rundt 95 % av ungdommene mener at alkohol kan være direkte årsak til slagsmål og ulykker. Om lag like mange mener også at alkohol kan være en direkte årsak til at de opplever mye moro i russetiden. I underkant av 80 % mener også at alkohol er direkte knyttet til spennende opplevelser og det å få nye venner – samtidig som de mener alkohol også kan føre til problemer hjemme og på skolen, samt uvennskap og krangel.
Deltakelse på alkoholfrie arrangementer:
Tett oppunder 50 % av elevene takker ja til et alkoholfritt arrangement. 19 % ønsker ikke å delta i noe som er rusgiftfritt, mens hele 33 % er usikre.
Hele russetiden alkoholfri?
Bare 8 % av ungdommene kunne tenke seg en alkoholfri russetid. Om lag 50 % oppgir at de synes det ville være vanskelig å skulle være uten alkohol gjennom hele russetiden, og guttene synes dette ville være vanskeligere enn jentene.
Aksepterer foreldrene dine at du drikker deg full?
Det ble spurt om henholdsvis mor og/ eller far vil akseptere at sønn/datter drikker seg full. Det viste seg å ikke være betydelige forskjeller mellom mor og far. Nærmere 70 % av ungdommene, både jenter og gutter, mener at både deres mor og far vil akseptere at de drikker seg fulle i løpet av russetiden.
Holdninger til alkohol:
Over 80 % mener at ”Alkohol hører til i russetiden”. 70 % mener de blir ”modigere i festsituasjoner”. 58 % av guttene og 27 % av jentene synes det er ”lettere å finne en sexpartner når man er beruset”. Av guttene er det 14 %, og av jentene 8 %, som sier de drikker for ikke å skille seg ut fra de andre.
Det viktigste i russetiden:
Informantene ble spurt om hva de selv mente var viktig og hva de trodde var viktig for klassekameratene sine. De viktigste områdene både for en selv og for klassekameratene var: å få mange venner, å dra på russetur, få en god eksamen, få mange knuter i lua og være med på russebil.
Det spørsmålet der det var størst forskjell mellom ens egne meninger og hva en trodde var de andres ønsker, var ønsket om å bli full på fest. Hele 72 % rapporterte at de tror det er viktig for klassekameratene å bli fulle. Selv sier 41 % at det er viktig for dem selv å bli full på fest.
Lengden på russefeiringen:
Russefeiringen varer i dag nærmere tre uker, fra den siste helgen i april til og med 17. mai. Nesten 50 % av ungdommene mener russetiden bør være lenger enn to uker, drøye 30 % synes det holder med to uker og 8 % synes én uke kan være nok.
Kommentar:
Svært oppsiktsvekkende er det at om lag 50 prosent av av elevene sier at de ikke får god nok informasjon om alkohol. Men det bekrefter den kritikken som bl.a. FMR har kommet med om at rusgiftinformasjonen i videregående skole ligger langt under ønsket nivå, for ikke å si at den er fraværende. I svarene ligger det også klare føringer om at alkohol ”hører” med ved russefeiringen, og at det forventes stor forståelse for fyll og utagerende alkoholbruk fra foreldre og myndigheter.
1) ”RUSS OG RUSGIFT - En undersøkelse om livsstil og russefeiring blant avgangselever i videregående skole” –Forbundet Mot Rusgift, Oslo 2003.