Er russefeiringen nå akseptabel og under kontroll?
Spørsmål: Forbundet Mot Rusgift har nå i tre år kjørt en kampanje for å redusere den farlige fylla og andre uheldige utslag av russefeiringen. Er det ditt inntrykk at situasjonen vedr. russefeiring nå er akseptabel og under kontroll?
Svar: I utgangspunktet er det viktig å understreke at russefeiringen ikke er noen skoleaktivitet som skolen står for eller har ansvar for. Det lages derfor heller ikke, naturlig nok, noen rapporter eller statistikker om russefeiringen.
Det generelle inntrykket etter årets russefeiring er at det kan virke som om det er færre uheldige hendelser enn tidligere. Dette er imidlertid ikke dokumentert. Fortsatt brukes det til dels for mye alkohol under russefeiringen, noe som kan være uheldig for den enkelte russ.
Fra skolens side er det uheldig at noen bruker så mye tid og krefter på russefeiringen at de ikke yter maksimalt den siste delen av 13 års skolegang og derfor oppnår dårligere læring og resultater enn de burde.
Hva vil myndighetene gjøre med elevenes manglende rusgiftkunnskap?
Spørsmål: En undersøkelse fra SIRUS nylig viste at videregående skoleelever vet alt for lite om de skadelige effektene av alkohol- og narkotikabruk, og at den konkrete kunnskapen faktisk minker etterhvert som elevene blir eldre. Hva vil regjeringen gjøre i forhold til dette?
Svar: Utdanningsdirektoratet har utarbeidet en helthelig strategi for skolenes arbeid med læringsmiljøet. Forskning viser at helhetlig og langsiktig innsats er det som har effekt. Forebygging av alkohol- og narkotikaproblem er en del i strategien. Utdanningsdirektoratet følger opp strategien med en rekke tiltak på nettstedet www.skolenettet.no.
Kommentar: Dersom elevenes rusgiftkunnskap skal oppgraderes bare ved hjelp av innslag på et nettsted, er vi bekymret. Vi etterlyser også konkrete innslag om alkohol- og narkotikainformasjon i skolemyndighetenes nye satsing ”Kunnskapsløftet”. Det er greitt nok at læringsmiljøet er rusgiftfritt – det skulle bare mangle – men hva med den kunnskapen som elevene skal ta med seg ut i fritiden og i jevnaldringsmiljøet?
Spørsmål: I Soria-Moria-erklæringen nevnes det at regeringen vil styrke det rusgiftforebyggende arbeidet. Hvilke konkrete planer har regjeringen på dette området?
Svar: Regjeringen arbeider med en egen opptrappingsplan for rusfeltet som skal lanseres i løpet av høsten. Et sentralt tiltak for utdanningssektoren vil være en oversikt over tiltak med dokumentert effekt. Kommentar: Oversikter over tiltak er fint. Men hvilken innsats en konkret vil sette i verk for å bøte på en uholdbar situasjon, er mer spennende. Den varslede opptrappingsplanen foreligger ennå ikke, men hovedfokus i den foregående diskusjonen og høringsrunder har vært behandling og rehabilitering. Dersom planen også inneholder fornyede innsatser på skoleområdet, ser vi med forventning fram til dette.
Har skolen et ansvar for russefeiringen?
Spørsmål: Russefeiringen har vært preget av en sterk kommersialisering. Russeutstyr selges i skoletiden, og russestyrene gis anledning til å stå for omsetning og salg. Samtidig hevdes det fra enkelte skoler at russefeiringen er en privatsak og derfor skolen uvedkommende. Hva er din kommentar til denne problemstillingen?
Svar: Som det ble sagt innledningsvis er ikke russefeiringen en del av opplæringen og ingen del av skolens ansvarsområde. Jeg har tillit til at den enkelte skoleeier og videregående skole driver skolen i tråd med regelverket Kommentar: Vi registrerer at Rugtvedt her fritar skolen for alt ansvar for en situasjon som hvert år for en rekke avgangselever fører til uregelmessighet i skoleoppmøtet, fritar skolen for ansvar for en stor aktivitet som ikke er skolen vedkommende, men som pågår i skoletiden, fritar skolen for alt ansvar for en aktivitet som uten tvil svekker skole- og eksamensprestasjonene og dermed får følger for framtidsutsiktene for en rekke elever, en aktivitet som i noen tilfeller medfører skader og brå dødsfall for unge mennesker.
- Ansvaret ligger på den enkelte skole
Spørsmål: Et utslag av russefeiringen er ulike offisielle og halvoffisielle knuteregler, som bl.a. legger opp til uakseptable mengder alkohol konsumert på kort tid, og også skaper et visst sexpress, pluss oppfordrer til å bryte andre grenser. Bl.a. arrangeres det ved flere skoler s.k. "terrordager" hvor andre elever ved skolen blir trakassert. Hva er din mening om slike utslag av russefeiringen, og vil regjeringen eventuelt foreta seg noe for å endre på dette?
Svar: Departementet har ingen myndighet til å bestemme og endre noe som helst i forbindelse med russefeiringen. Det skal samtidig sies at det fra et samfunnssynspunkt er svært uheldig med interne regler som russen praktiserer, som legger opp til høyt alkoholforbruk og uheldig seksuell atferd. En rekke videregående skoler har i dag samarbeid med politi, helsetjenestene mv. for å forebygge slik uheldig atferd. Dersom russ som elever ved skolen trakasserer andre elever, er dette noe skolen plikter å følge opp i hht. den nye bestemmelsen om elevens læringsmiljø, § 9a i opplæringsloven Kommentar: Vi kan ikke skjønne annet enn at departementet har myndighet til å påvirke de forhold som legger til rette for russeaktiviteter i skoletiden, på skolens område. Vi syns Rugtvedt her er for opptatt av å fraskrive seg ansvar, og overlate problemene til den enkelte skole, mens alle ting tyder på at man trenger nasjonale, felles grep for å få situasjonen under kontroll.
Eksamen før 17. mai?
Spørsmål: Foregående regjering foreslo å flytte avsluttende eksamen fram til før 17. mai for å begrense russefeiringen i forkant av nasjonaldagen. Er dette noe som det er aktuelt å videreføre?
Svar: Å flytte eksamen fram i tid vil redusere elevens arbeidsår betydelig. Det er tvilsomt om det vil begrense elevenes forberedende aktiviteter til russetiden, slik at det neppe vil hindre dårligere innsats det siste året i vgo. Det kan ha en begrensende virkning på russefeiringen at den etterfølges av eksamen, slik at mange vil redusere feiringen for å yte best mulig til eksamen. En russefeiring etter endt eksamen vil ikke ha slike begrensinger. Kommentar: Slik vi forstår Rugtvedt, mener hun at dagens ordning med russefeiring først og eksamen etterpå begrenser russefeiringen mer enn en eksamen før 17. mai, med en etterfølgende, løssluppen russefeiring. En tro kan være like berettiget som en annen, men vi vet at eksamen helt opp til for en del år siden var lagt til før 17. mai. Etter at dette ble endret er russefeiringen blitt betydelig mer utagerende og kommersiell.