Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Terminologi

Terminologi

Ord og uttrykk på rusgiftfeltet: Det har i lengre tid pågått en debatt om hvordan vi omtaler fenomenene innen alkohol- og narkotikafeltet. Ordene har både klart uttalte budskaper, og underliggende budskaper som ikke kommer så klart fram. Tenk bare over et begrep som "rusomsorgen". Tidligere het det "alkoholistomsorgen" og "narkomanomsorgen", men nå altså "rusomsorgen". Det er en stor forskjell, er det ikke?

Rus og språk

Kronikk i Klassekampen 25. juli 2014

20.august.2014
Midt i ferien hadde jeg en artikkel i Klassekampen om Rus og språk. Siden avisa ikke publiserer kronikker på nettet, har jeg gleden av å presentere den her.  
Les mer...

Vedr. begrepsbruk på rusgiftfeltet

Brev til Helse- og omsorgsdepartementet av 23. juni 2014

03.juli.2014
Forbundet Mot Rusgift har den 23. juni 2014 sendt følgende henvendelse til Helse- og omsorgsdepartementet.
Les mer...

Språkrøkt på rusgiftfeltet

Ny interesse:

05.januar.2012
Astrid Skretting er forsker på Statens Institutt for rusmiddelforskning, SIRUS. Hun har skrevet en interessant artikkel om ”Behov for språk- og begrepsrøkt” i en SIRUS-rapport.1
Les mer...

Rusgift-begrepet nå definert i ordboka

Forebygging.no:

22.januar.2007
Rusgift er "en fellesbetegnelse for kjemiske rusmidler, dvs. alkohol, narkotika, rus- og avhengighetsframkallende medikamenter og sniffemidler", skriver www.forebygging.no i sin ordbok over viktige begreper i rusgiftfeltet.
Les mer...

Hva er rus?

24.november.2003
Det finnes både kjemiske og ikke-kjemiske rusmidler. PC-spill framkaller rus. Spilleautomater framkaller rus. Og alkohol framkaller rus. Men hva er rus egentlig?
Les mer...

Kan rusmiddelbegrepet overleve?

24.april.2003
I engelsk, tysk og fransk språkbruk heter det intoxicants, rauschgifte og toxicomanie, som en akseptert omtale av alkohol og/eller narkotika. I alle disse tre språkene er " gift-nyansen med som en del av en uproblematisk språkbruk. Derimot er det svært sjelden at man snakker om drug misusers eller abusers - mens man i Norge snakker om "misbrukere".
Les mer...

Et rusfritt helvete?

10.februar.2003
Hva skal man gjøre hvis man ikke har alkohol og narkotika å ruse seg på? Trenger vi flørte- og sjekkekurs? Les hva Fanny Duckert og Marte Grindaker sier i NRK-P2. Du kan også høre innslaget.
Les mer hos NRK

"Skadereduksjon" - "Harm reduction"

24.april.2000
Et uttrykk som de siste årene har fått stor spredning på rusgiftfeltet, er "skadereduksjon", eller "harm reduction" som det heter internasjonalt. Hva mener vi egentlig med skadereduksjon? Kan alle som vil redusere rusgiftproblemer påberope seg uttrykket?
Les mer...

Bruk eller misbruk?

24.april.1997
Misbruksbegrepet brukes stadig i norsk rusgiftpolitikk og også innenfor rusgiftforskningen, som om dette skulle være noe entydig begrep. Også i regjeringens nye handlingsplan brukes det, men her forsøker man å dra et skille mellom "bruk" og "misbruk". Som enhver som har arbeidet litt med disse spørsmålene vil vite, er et slikt skille vanskelig, for ikke å si umulig å dra.
Les mer...