Winning: Prestasjonsmotivene som er å finne innen de såkalte toppidrettsmiljøene.

Looking good: Det estetiske motivet finner en hos personer innenfor den såkalte fitness-kulturen, og der kroppsidealet her er kraftig overkropp hos menn og slank figur koplet med store bryster hos kvinner. Der menns kroppsfiksering tar sykelige former, kalles det megareksi – et mannlig oppheng på å «være stor» som kan sammenliknes med anoreksi hos kvinner.

Being bad: Flere internasjonale studier viser en sterk sammenheng mellom doping og atferdsproblemer – særlig knyttet til hærverk, vold og aggresjon. Blant disse brukes dopingpreparater av personer som også har et høyt forbruk av narkotika og legale rusgifter.

Hvordan var dette i Norge? I en norsk undersøkelse med nesten 9 000 deltakere mellom 15 og 22 år undersøkte de to forskerne hvilke av disse settene med motivasjon som så ut ha sterkest sammenheng med doping i Norge. De finner at den mest typiske dopingbrukeren er en ung mann knyttet til et kommersielt helsestudio som driver med kampsport som karate eller kick-boksing. Han har gjerne et kriminelt rulleblad og et høyt forbruk av alle slags rusgifter.

Når inngangen er så ulik: Hva kan være fellesnevneren mellom disse fenomenene?

– De er til dels ulike, men normer som utvikles i de små toppidretts-miljøene kan gjerne slå ned i de andre miljøene, sier Willy Pedersen på nettstedet forebygging.no. – Som en av våre informanter sa: «Vi følger godt med. Vi snapper opp triksene fra idretten».

1. Wichstrøm, L. & Pedersen, W. (2001). Use of Anabolic-Androgenic Steroids in Adolescence: Winning, Looking Good or Being Bad? Journal of Studies on Alcohol, 62: 5-13.