At cannabis er en medvirkende årsak til schizofreni er dokumentert i flere studier, inklusive en longitudinell studie av skolebarn i New Zealand, som nå er voksne. Her fant man at unge som brukte cannabis ved 15 års alder hadde tre ganger så stor risiko for å utvikle schizofreni.
I en svensk studie av førstegangsrekrutter i Sverige og en tilsvarende studie i Amsterdam har man funnet at risikoen for schizofreni øker med 700 prosent hos personer som bruker cannabis.
Robin Murray, professor ved the Institute of Psychiatry og rådgivende psykiater ved the Maudsley Hospital i London, som selv har deltatt i omfattende forskning på cannabis og mental helse, sier i et intervju med the Times, at dette er nå problem nr. 1 for mentalhelsetjenesten i de sentrale byområdene. I Sør-London har forekomsten av psykoser fordoblet seg siden 1964. Dette stiller store krav til helseressursene. Ikke bare er det psykiatripasienter som ikke ville ha vært innlagt om de ikke brukte cannabis, men bruk av denne rusgiften reduserer også mulighetene for tilfriskning. Pasienter som viser framgang i behandlingen, går tilbake til gatene og møter sine gamle kompiser igjen, begynner å bruke cannabis igjen, og får tilbakefall.  
En rapport som er publisert av Tory-partiet denne uken, siterer Professor Peter Jones ved Cambride-universitetet, som advarer 10-11-åringer mot å prøve hjemmeavlet cannabis – skunk- og sier at de som gjør det i den alderen, tredobler sine sjanser til å pådra seg schizofreni. Han sier: ”Jeg arbeider i et akutt-mottak for schizofrene, og det kunne likeså vel ha blitt kalt en akuttmottak for hasjavhengige.” Mary Brett, som er forfatter av rapporten, og som skal delta i NORDAN-konferansen i Oslo nå til helgen, sier: ” Det har vært en 22 prosents økning i sykehusinnleggelser av cannabis-brukere med mentalhelseproblemer siden nedklassifiseringen i England/Wales”.
Kunnskapen om sammenhengen mellom bruk av cannabisstoffene hasj og marihuana og sviktende mental helse, spesielt blant ungdom, ser nå ut til å bre seg i mange land i Europa. Det er således en trend at bruken går ned. I Norge viser for eksempel SIRUS ungdomsundersøkelse at andelen ungdommer i alderen 15-20 år som noen gang har prøvd cannabis har gått ned fra 19 prosent i 2001 til 13 prosent i 2006, og andelen som har brukt cannabis siste halvår har gått ned fra 10 til 6,5 prosent i samme tidsrom. Det er derfor gledelig at bruken av cannabis i England og Wales, som er den mest utbredte i Europa, nå kan synes å ha gått noe ned i den generelle befolkningen. Dette skyldes ikke nedklassifiseringen av cannabis i England/Wales i 2004, men forklares også av britiske myndigheter med at den sterke sammenhengen mellom cannabis og psykiske problemer nå ser ut til å ha gått opp for en større andel av befolkningen.
Britiske forskere og fagfolk mener likevel det er urovekkende at man ikke finner samme nedgang i de yngste aldersgruppene. En undersøkelse fra 2005 viste at utbredelsen i aldersgruppen 11-15 år hadde gått opp med 1 prosentpoeng siste år, dvs. ett år etter lovendringen. Når det gjelder 15-årsgruppen, har man europeiske undersøkelser med 6 års mellomrom. Den siste undersøkelsen fra 2003 viser at britiske 15-åringer som har brukt cannabis siste år var 20 prosent, mot 3 prosent for Norge, og 8 prosent hadde brukt det mer enn seks ganger siste måned, mot 1 prosent i tilsvarende aldersgruppe i Norge.
- Dette viser vel at restriktive holdninger og restriktiv lovgivning i forhold til lovgivning gir gode gevinster, sier leder i Forbundet Mot Rusgift, Knut T. Reinås til FMRs presseservice.
 
Du finner rapporten: "Drug Misuse Declared: Findings from the British Crime Survey 2005-06" hos Home Office