Foto: Forsvarets Mediesenter |
Bekjempelse av rusgift, aktiv forebygging og tilbud om rask hjelp, er en del av Forsvarets helhetlige personellpolitikk, under HMS. Rusgiftproblematikk er ikke bare et bedriftsproblem, men et samfunnsproblem.
Forsvaret er i en veldig spesiell stilling, fordi årlig rykker ca 9.000 ungdommer inn til tjeneste, enten til ordinær tjeneste eller utdanning, og vi har ca 16.000 ansatte.
Forsvaret som organisasjon og den øverste ledelsen tar rusgiftproblematikk meget alvorlig, sier major Reino Ottesen, som jobber spesielt med denne problematikk i Helse, Miljø og Sikkerhet (HMS), i Forsvarets ledelse.
- Forsvaret er en del av samfunnet og er pålagt viktige samfunnsmessige oppgaver som skal utføres på en forsvarlig måte, samtidig som det er en arbeidsplass for store personellgrupper. Bekjempelse av rusgiftbruk, aktiv forebygging og tilbud om rask hjelp, er en del av Forsvarets helhetlige personellpolitikk, under HMS. Rusgiftproblematikk er ikke bare et bedriftsproblem, men et samfunnsproblem, konstaterer han.
- Forsvarsjeneste og rusgift går ikke sammen! Grunnene er innlysende. For det første er en kombinasjon av rusgift og den tjenesten man driver med, som eksempelvis bruken av store kjøretøy, skyteøvelser og ferdsel i krevende terreng helt uakseptabelt. Dette handler om sikkerhet for dem som er inne til førstegangstjeneste og våre ansatte, samt at medarbeiderne våre skal trives sier Ottesen. Arbeidet med rusgiftbekjempende og forebyggende tiltak er en del av Forsvarets satsning innenfor området (HMS).
Forsvarsstaben har gjennom hele 2004 arbeidet med rusgiftforebyggende tiltak. Det ble midlertidig satt inn ekstra ressurser i dette arbeidet i 2002 og disse er videreført i 2003 og 2004. I tillegg vil Forsvarssjefen bevilge mer til dette arbeidet i år og i tiden fremover.
Unik organisering
Forsvarets organisering av rusgiftbekjempelsen er satt sammen
av en sentral instans, "Forsvarets rusmiddelutvalg" og en lokal lkontaktnemnd for rusgiftspørsmål som er ute ved den enkelte avdeling.
Utvalget er et kontakt-, informasjons,- og rådgivningsorgan for Forsvaret på alle områder som er forbundet med rusgifter (alkohol, narkotika, doping og
andre avhengighetsskapende stoffer). Det lokale kontaktutvalget har samme oppgaver, men på et lokalt plan ved en avdeling, den rapporterer i tillegg til det sentrale utvalget.
Spydspissen i bekjempelse av narkotika og doping er Forsvarets narkotikagrupper; Narkotikagruppe Nord og Narkotikagruppe Sør. Gruppenes polititjenestemenn tilbeordres av Justisdepartementet og er faglige ledere i politi-/etterforskningsmessig arbeid for respektive grupper. Gruppenes hovedoppgave er gjennom forebyggende tiltak og kontrolltiltak å hindre besittelse, omsetning og bruk av narkotika i Forsvaret.
Dette nære samarbeidet mellom Politiet og Forsvaret er unikt når det gjelder rusgiftbekjempelse, og det fungerer meget godt. Jeg kjenner ikke til noen offentlig eller privat virksomhet som har dette i Norge.
- Regjeringens "Handlingsplan mot rusmiddelproblemer 2006-2008" ble nylig lagt fram. Et viktig strategisk mål for denne er å forebygge alle typer rusgiftbruk, med særlig fokus på forebyggende arbeid blant barn og ungdom.
Undersøkelsen FMR la fram hos studentene viser at Over 50% prosent oppgir å ikke ha fått noen undervisning om alkohol og narkotika gjennom sitt fagstudium. Har dere noen form for undervisning om rusgift til de som er i tjeneste?
Vi har et HMS utdanningsdirektiv og opplæringsprogram om rusgifter og
deres skadevirkninger, som inngår i undervisningen ved alle nivåer i Forsvaret. Dette innebærer soldater i førstegangstjeneste, befalsutdanning, krigsskole og all høyere utdanning. Et videreført opplæringsprogram om skadevirkninger ved bruk av alkohol og narkotika inngår i den rutinemessige oppdatering til øvrige ledere og ansatte i Forsvaret. I tillegg til dette kommer det lokale arbeidet. Dette består av det lokale rusgiftutvalget, militærpoliti, avdelingens lege og prest, samt soldatenes tillitsvalgte.
Narkotikagruppene har gitt oss tilbakemelding om at det virker som om vernepliktige soldater ved oppstart til førstegangstjenesten er godt orientert og forberedt på Forsvarets nulltoleranse til narkotika og doping. Mange begrunner at de har sluttet med narkotika med at de skal inn til tjeneste i Forsvaret og mener at Forsvarets tjeneste og narkotikabruk ikke hører sammen.
Vi jobber mye med å være i takt med utviklingen når det gjelder alkohol- og narkotikaproblematikk, og her kan man selvfølgelig aldri bli god nok sier Ottesen.
Med et godt nettverk som arbeider med å forebygge rusgiftbruk og med kontrollvirksomheten vår gjennom narkotikagruppene, har vi likevel en god oversikt, men som sagt; man kan aldri bli god nok på dette feltet.
Foto: Forsvarets Mediesenter |
Samfunnsansvar
Forsvaret representerer et tverrsnitt av befolkningen, og vil da generelt sett gjenspeile samfunnet når det gjelde rusgifter, og derfor er det viktig at vi har en klar og synlig profil på dette området, sier Brigader Geir Anda, som er informasjonssjef i Forsvaret.
Forsvaret er en del av samfunnet og er pålagt viktige samfunnsmessige oppgaver som skal utføres på en forsvarlig måte. Bruk av rusgifter virker i tillegg nedbrytende både hos den enkelte og omgivelsene, og kan derfor være en alvorlig trussel til forringelse av arbeidsmiljøet.
Det er derfor et sjefsansvar å sørge for at det aktivt arbeides med forebyggende
og holdningsskapende arbeid, samt at det igangsettes tiltak mht. rusgiftproblematikk innenfor eget ansvarsområde, sier Anda.