Innholdet

Målet er at deltagerne etter endt undervisning skal kunne identifisere rusgiftpavirkning, ved å kunne:

  • gjengi de sju stoffgruppene
  • beskrive tegn og symptomer for hver gruppe
  • gjøre rede for de vanligste stoffene i hver gruppe og beskrive stoffenes egenskaper
  • beskrive mulige inntaksmåter, bruksmåter/klargjoringsmåter og brukerutstyr for hver stoffgruppe
  • beskrive effekter
  • forklare og forstå rusens varighet og sporbarhet i kroppen
  • forklare og forstå faren for overdose
  • anvende kunnskapen om rusgiftpåvirkning i praksis.

Last ned PDF her

Tid:

13.-15. april 2016, kl 0900-1530

Sted:

Felix konferansesenter, Aker Brygge, Bryggetorget 3, 0125 Oslo

Påmelding:

Bindende påmelding på e-post: turid@lynx.no eller tlf. Turid Bråthen tlf. 90604050.

Invitasjonen blir sendt ut til kunder og samarbeidspartnere FMR tidligere har vært i kontakt med, samt til personer/institusjoner som daglig er i kontakt med personer som er eller kan være rusgiftpåvirket.

Deltakeravgift:

Kursavgiften er på kr. 3990,-. Medlemmer og sympatisørmedlemmer betaler kr. 3600.

Kontakt:

Post: Forbundet Mot Rusgift, Postboks 6723 St. Olavsplass, 0130 Oslo
Telefon: 940 08 830
Lynx Porter Novelli, Grundingen 6, 0250 Oslo

Din hjelp

For å nå ut til alle som kan ha nytte av kurset er vi imidlertid avhengige av din hjelp.

Vi ber deg om a formidle denne invitasjonen til kolleger, foreldre og andre interesserte eller gi oss tilbakemelding om andre aktuelle deltakere.

Ytterligere informasjon

Ytterligere informasjon kan fås ved a henvende seg til kursleder, Ole Vidar Øiseth, på mob: 41535812 eller e-post: ole.ois@phs.no.

Last ned PDF her

Hvorfor arrangere kurs om tegn og symptomer

Behovet for kunnskap om rusgiftbruk og arbeidsteknikker for å oppdage at en person er påvirket av ent rusgift, blir mer og mer nødvendig for stadig flere yrkesgrupper, pårørende og andre som er i kontakt med brukere. Behovet for å vite kan variere. Enten det er av egen sikkerhet, bedriftssikkerhet, arbeidsresultatet, trivsel på arbeidsplassen, foreldre eller nysgjerrighet, - alle vil ha nytte av kurs om narkotikaproblematikk.

Kurset er en kompetansegivende opplæring som i dag er pensum ved grunnutdanningen ved Politihøgskolen, men som også tilbys andre grupper. Man lærer seg metoder for enkelt å kunne avdekke eller avkrefte mistanke om rusgiftbruk. Fagansvaret for opplæringen ligger hos Politihøgskolen og opplæringen ved dette kurset skjer i samarbeid med fagansvarlig ved høgskolen, Ole Vidar Øiseth etter gjeldende fagplan.

Om kurset

I Norge ble arbeidsteknikken som kunne bekrefte eller avkrefte mistanke om rusgiftpåvirkning utarbeidet på slutten av 90-tallet. Det er gitt systematisk opplæring i teknikken fra 1999. For politiet består opplæringen av et tre dagers teorikurs og veiledet utprøving av teknikken i praksis. Den samme opplæringen tilbys nå på dette kurset. Læremateriellet er kontinuerlig oppdatert og undervisningen understøttes av to bøker.

  • Kurset er godkjent av NSF som meritterende for godkjenning til klinisk spesialist i sykepleie/spesialsykepleie med totalt 24 timer.
  • Kurset er godkjent som meritterende med 24 poeng som emnekurs/klinisk emnekurs i rusmedisin til videre- og etterutdanningen av Legeforeningens spesialkomite i allmenmedisin. 

Målgruppe

Primærmålgruppen for opplæringen var ansatte i politi- og lensmannsetaten. Arbeidsteknikken brukes for å ivareta egen sikkerhet, når det er mistanke om kjøring i påvirket tilstand, i forbindelse med etterforskning, i politioperativt arbeid og i forebyggende arbeid.
Kurset har vist seg relevant for andre etater og et betydelig antall personer utenfor politiet har deltatt i det tradisjonelle kurset; foreldre, skole-, ungdoms-, og idrettsledere, sykepleiere, leger, ansatte i psykiatrien, lærere, tollere, vegvesenet, ansatte i forsvaret, ansatte i kriminalomsorgen og personer fra det private næringsliv.

Vurdering

Kurset avsluttes med en egentest, som et pedagogisk virkemiddel som skal vise studentene/kursdeltakerne hva de har lært. 

Pensum/litteratur

  • Ole Vidar Øiseth, Vigdis Vindenes,  og Arne Sundvoll, Terje Kjeldsen; ”Tegn og symptomer på misbruk av narkotika eller andre rusmidler”. Vett og Viten A/S (4.utgave 2014)
  • Ole Vidar Øiseth, Terje Kjeldsen, Arne Sundvoll og Anette Gultvedt; ”Illustrert informasjonsmateriale om Narkotika, Alkohol og Doping”. Norsk Narkotikapolitiforening i samarbeid med Aker, 2010.

Bøkene er inkludert i kursavgiften og fås utlevert første kursdag. 

Påmelding