Gunn-Helen Øye skildrer både tiden før og etter at hun ble tørrlagt. Så langt er denne boka kanskje ikke så ulik andre bøker om alkoholavhengighet og tilfriskning.

Men Øye har også enn antropologisk utdanning og er trendforsker, og kunnskapen derfra hjelper henne å sette ord på mange av de vanskene alkoholavhengige gjennomgår før de søker hjelp, hvorfor slutter de, hvorfor begynner de igjen, og hva er det som bidrar til varig rusfrihet?

Boka ender opp med først å si noe om hva alkoholproblemet er, hvor stort det er, og hvem som blir rammet. Hun vil ikke heve noen moralsk pekefinger, men vi kan ikke se bort fra at 200–300 000 av oss har en alkoholavhengighetslidelse, at bare en liten del av disse får behandling gjennom, helsevesenet.

Derfor anbefaler de nye nordiske kostholdsrådene totalavhold. Men det er lettere sagt enn gjort i et samfunn hvor alkoholbruk er blitt normalisert, sier Øye, og knyttet til alle mulige anledninger. 
Folk som ikke drikker alkohol, blir ikke invitert. Men de som «drikker for mye» blir etter hvert utpekt som en egen gruppe, i en vi og dem-tenkning.

Men samtidig er stordrikkerne inne i en karriereutvikling når det gjelder alkohol, hvor de først i flere år blir en drivkraft i å påvirke andre til å drikke mer i sitt eget miljø, og deretter utstøtt og stigmatisert.

Samtidig er de fleste alkoholavhengige vanlige mennesker som er i jobb eller utdanning, har familier og boliger, og forsøker så godt de kan å holde en fasade av normalitet.

Er alkoholisme en sykdom? Gunn-Helen Øye ser ikke på det som en sykdom på linje med andre sykdommer.

NOEN PARADOKSER:

Er alkoholisme en sykdom? Gunn-Helen Øye ser ikke på det som en sykdom på linje med andre sykdommer. «Jeg makter å velge det bort fra en dag til en annen, men en sykdom som f.eks. kreft kan ikke velges bort.» Hun sier også at alkoholisme i dag er en sykdom i medisinsk forstand.

Men «I årene som tørrlagt har jeg sett flere som skylder på at «det er en sykdom» og «derfor kan jeg ikke gjøre noe med det».

"Samtidig er stordrikkerne inne i en karriereutvikling når det gjelder alkohol, hvor de først i flere år blir en drivkraft i å påvirke andre til å drikke mer i sitt eget miljø, og deretter utstøtt og stigmatisert."

Hun stiller spørsmålet: «Kan et enkeltindivid forandre på samfunnets normer ved å stille seg kritisk til det som er det vanlige?

Jeg tror på en tosidighet, hva enkeltindividet kan oppnå, men også hva samfunnet setter som rammer for alkoholbruk»

Hun observerer at mennesker hun er sammen med, drikker mindre når de er sammen med henne som tørrlagt.

Hun dveler også litt ved begrepet kryssavhengighet, dvs at folk som er tørrlagt, lett finner andre avhengigheter, som f.eks. pengespill eller gaming, matmisbruk eller shopping.

SKAM

Skam er en følelse knyttet til drikking. Det er knyttet til noe en ikke mestrer og som en føler på både i edru og påvirket tilstand, og til selve drikkingen.

Hun sier: «Når man er avhengig av alkohol og andre rusmidler, bærer man også samfunnets skam på sine skuldre, sammen med den personlige. Det er en relasjon mellom samfunnets ideologier som overmanner det enkelte menneske til å akseptere at slik som vi har bestemt, slik er verden»

AAS IDEOLOGI OG PRAKSIS

AA har hjulpet mange. Gjennom å gå i AA-grupper holder mange mennesker seg borte fra alkohol, og får en ny tilværelse. Målet er totalt avhold fra alkohol og andre rusmidler, Gjennom AAs tolv trinn og felleskap, får man selv en rusfri tilværelse, og man bidrar tll å hjelpe andre til det samme. 
En alternativ ideologi er såkalt «kontrollert drikking». Dette blir lite berørt i Øyes bok. Kanskje ikke så rart, for det er ikke den veien hun har gått.

For mange mennesker som lurer på om de «drikker for mye», eller om pårørende eller arbeidskolleger gjør det, kan boka være en god innføring i noen av de svarene som Gunn-Helen Øye gir.

Anmeldt av Knut T. Reinås

Tittel: «Jeg er alkoholiker. Og det tror jeg du også er»

Forfatter: Gunn-Helen Øye

Forlag: Cappelen Damm Språk: Bokmål
Utgitt: 2024 / Sider: 185 Innbundet: kr 399,- ISBN: 978 82 027880 70