Nordstrands Blad har dekket saken i flere omganger og NRK har også fattet interesse for temaet, bl.a. i Østlandssendingen.
Synspunktene kan vinkles på to måter:
- Eldre må få lov til å kose seg med et glass vin eller to i sosiale sammenhenger i kommunens lokaler, uten at noen skal ha innvendinger mot det.
Eller
- Bydelen er et område med en blandet befolkning, deriblant en svært høy andel innvandrere, mange med muslimsk bakgrunn, og mange eldre blant disse føler seg ikke hjemme i omgivelser, kulturelt eller sosialt, hvor det serveres eller drikkes alkohol.
Saken har vakt massiv debatt, både fra lesere og fra politikere. Helsebyråden (H) gikk ut i Nordstrands Blad og ba «sterkt om at bydelen revurderer avgjørelsen».
SV og Ap gikk i møte i bydelsutvalget sammen om et forslag om å be bydelsdirektøren komme tilbake til bydelsutvalget, med en redegjørelse og en helhetlig sak der bydelen ser større på alkoholpolitikk i bydelen. SV og Ap fikk flertall for sitt forslag, noe som betyr at bydelsdirektøren forbereder en helhetlig sak om alkoholpolitikk i bydelen til neste BU-møte.
Uten å foregripe hva som blir det endelige resultatet i denne saken, kan det være lurt å løfte temaet alkohol og eldre opp på et høyere nivå. Er alkohol på et eldresenter bare en invitasjon til kos, sosial stemning og velvære?
Eller er alkoholbruk blant eldre også et tema som man må diskutere seriøst på grunn av et økende alkoholforbruk blant eldre, på grunn av at eldre ikke tåler alkohol like godt som i sine yngre dager, at mange gjennom livet har pådratt seg alkoholskader, som alkoholavhengighet, og helst ikke skal drikke alkohol i det hele tatt.
Et økende antall eldre bruker medikamenter, som helst ikke skal kombineres med alkohol. Mens noen forbinder alkohol med kos, vil andre eldre helst ikke oppholde seg på arenaer hvor det serveres alkohol.
Dette gjelder ikke bare muslimer, men også mange kristne, og ikke å forglemme alle tørrlagte alkoholavhengige som strever med å holde seg borte fra alkohol, uavhengig av religiøs tilhørighet.. Spørsmålet blir dermed om alkohol i kommunens lokaler bidrar til eller hindrer integrering og bidrar til ensomhet blant eldre?
Eldre i dag drikker mer enn tidligere, og færre avstår fra å drikke alkohol. Samtidig øker andelen eldre i befolkningen. I 2016 var 11 prosent eller 575 900 personer over 70 år i Norge. I 2060 vil 19 prosent eller 1 336 900 personer være over 70 år. Det er derfor nødvendig å ha et folkehelseperspektiv i tilnærmingen til eldres alkoholbruk.
Aldersgruppen 55–79 drikker oftere enn de yngre aldersgruppene, selv om det fortsatt er unge mellom 16 og 24 som har det høyeste alkoholkonsumet. Men også jevnt alkoholinntak over tid er skadelig.
Jeg vil berømme bydelen for å ta et modig valg for å skape alkoholfrie arenaer i samfunnet. Vi har et stort press på at alkohol skal være en del av alle sammenhenger, hos frisører og møbelbutikker osv.
Med alderen svekkes kroppens evne til å håndtere alkohol. I tillegg er eldre den delen i befolkningen som bruker flest legemidler, og bruken øker med alderen. Dette inkluderer beroligende legemidler, sovetabletter og sterke smertestillende, som har en uheldig samvirkning med alkohol. Mange legemidler har en lang nedbrytningstid, slik at det kan oppstå en ikke intendert sambruk med alkohol, noe som fører til økt risiko for fall, ulykker eller andre helseskader.
Jeg vil berømme bydelen for å ta et modig valg for å skape alkoholfrie arenaer i samfunnet. Vi har et stort press på at alkohol skal være en del av alle sammenhenger, hos frisører og møbelbutikker osv. Dette handler om at veldig mange mennesker i landet vårt ikke ønsker å drikke alkohol eller oppsøke steder hvor det drikkes alkohol eller der alkohol er til stede, fordi de har et alkoholproblem. For dem blir det en trigger å være til stede, for dem blir det et ekskluderende arrangement når alkohol serveres.
For meg handler dette om ekskludering av de mange eldre som har et trøblete forhold til alkohol.
Men kan ikke de som ikke vil drikke vin gå på alle de andre opplegg på seniorsenteret da? Det er jo stusslig med en ost- og vinkveld uten vin?
Men det finnes veldig mange bra alkoholfrie drikkealternativer, og kanskje kan dette seniorsenteret kanskje nettopp være en arena for å formidle for alt det bra som er positivt for helsen til de eldre, spise sunt, være i aktivitet og unngå å drikke alkohol.
Det er jo stusslig med en ost- og vinkveld uten vin?
Ifølge de nye kostholdsrådene skal man drikke så lite alkohol som mulig, helst ingen ting. Kanskje bydel Søndre Nordstrand i Oslo innvarsler en ny trend, hvor målet er at sosiale sammenkomster for eldre i kommunens regi skal være alkoholfrie?
Knut T. Reinås
Redaktør i Rusfri