Tanken bak et kvinnenettverk

De rusgiftproblemene som gjelder kvinner er det i dag liten oppmerksomhet rundt. De debatteres heller ikke i riks- eller kommunepolitikken, hvor rammene legges for alkoholpolitikken, for forebygging og behandling. Det er ennå i dag mange myter rundt kvinner og alkohol, som gjør at forhold relatert til kvinners bruk av alkohol og/eller narkotika fremdeles er skambelagt og derfor ofte blir fortiet. Områder som biologiske forskjeller, graviditet, og at kvinner ofte får hovedansvaret for små barn, er spesifikke kvinneområder som kvinner selv best kan sette fokus på. Alkoholrelatert vold, særlig ”husbråk”, som ofte rammer kvinner, er et tema som trenger belysning. Kvinners vilkår i behandlingsapparatet er et annet forhold som bør belyses. Vi snakker om at ”ungdom hjelper ungdom”. Her kan vi snakke om at ”kvinner hjelper kvinner”.

Kvinner har andre alkoholproblemer enn menn

Ved at kvinner kan stå sammen og løfte disse spesielle områdene fram i det offentlige rom, vil et kvinnenettverk være med på å skape holdninger og avlive myter. På denne måten vil nettverket ta del i og påvirke avgjørelser som tas angående dagens alkohol- og narkotikapolitikk. Forskning viser at voksne kvinner drikker stadig mer vin enn før. Jenter begynner tidligere enn for få år siden å drikke alkohol, og alkoholforbruket blant unge jenter har fordoblet seg på 10 år. Prognoser tilsier at det er større sannsynlighet for å begynne med narkotika etter en tidlig alkoholdebut. En undersøkelse blant medlemmene i Anonyme Alkoholikere utført av professor Kari Moxnes viser at det var ungdomsfylla som gjorde de fleste til alkoholavhengige. Kvinner nærmer seg menns drikkevaner, til tross for at deres biologi er slik at de tåler mindre alkohol. Da er det ikke vanskelig å se at alkoholforbruket blant unge kvinner og nedgang i debutalder for unge jenter vil få betydelige negative konsekvenser for kvinners helse og velferd i årene som kommer.

Den ideologiske plattformen<7h2>

Det er helt fra starten av, viktig å bygge en solid plattform for Samarbeidsnettverk for kvinner i alkohol- og narkotikaspørsmål (SKAN). Nettverket skal ikke være en avholdsorganisasjon, men skal bygge på en bred forankring i de av Norges kvinneorganisasjoner og –grupperinger som ønsker å gjøre en innsats i forhold til kvinners rusgiftproblemer. Organisasjonen skal være nøytral i forhold til partipolitiske og religiøse spørsmål. SKAN vil være en paraplyorganisasjon som tenkes å bestå av et styre sammensatt av syv styremedlemmer fra ulike kvinneorganisasjoner. Plattformen i en paraplyorganisasjon for kvinner i alkohol- og narkotikaspørsmål vil ikke ha slagkraft ut i verken det sivile samfunn eller det offentlige rom, uten at det reflekterer bredden av kvinner i Norge. SKAN vil bli en organisasjon der kvinneorganisasjoner i Norge kollektivt er medlemmer. Nettverket skal jobbe for å forebygge og redusere kvinners problemer knyttet til alkohol, narkotika og piller. Sovemidler og beroligende medikamenter er et annet område hvor kvinner dominerer både når det gjelder forbruk og når det gjelder problemer. Rusgiftproblemer vil forebygges ved å spre informasjon om virkninger, helseskader og kvinnespesifikke problemer samt ved å bidra til regulatoriske tiltak som kan heve debutalderen og redusere alkoholbruken blant unge jenter, og kvinner generelt. SKAN vil bli en tung aktør i samfunnsdebatten til å påvirke holdninger og verdisyn når det gjelder rusgifter, og vil også stimulere til debatt om kvinners særlige problemer på dette området.

Hvilken modell skal nettverket bygge på?

Sverige har siden 1943 hatt en paraplyorganisasjon for kvinner i alkohol- og narkotikaspørsmål, Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol- og Narkotikafrågor (KSAN). De har høstet bred og solid erfaring for behovet for et slikt kvinnenettverk i rusgiftspørsmål. Det var derfor naturlig å ta kontakt med KSAN og se på hvordan de har organisert seg, og hvordan de driver sin organisasjon. Den 13. september i år inviterte FMR alle kvinneorganisasjoner i Norge til en åpent seminar der innlederne belyste spesifikke områder som et kvinne-nettverk bør fokusere på. KSAN var invitert for å fortelle om hvilke områder de arbeidet med i Sverige. Den svenske organisasjonen har både frivillige kvinneorganisasjoner og politiske kvinneorganisasjoner som sine medlemmer. De er nøytrale i partipolitiske og religiøse spørsmål. Vi som har forberedt Samarbeidsnettverket for kvinner i alkohol- og narkotikaspørsmål i Norge har valgt å bruke KSAN som modell, og bygge videre på erfaringene derfra, samtidig som vi vil tilpasse nettverket til en norsk virkelighet.

Den organisatoriske plattformen

Det vil være årsmøtet, der delegater fra medlemsorganisasjone møter, som er den øverste myndighet i paraplyen og som velger leder av organisasjonen og medlemmer til styret. I forbindelse med stiftelsen av kvinnenettverket vil det bli arrangert en stor kvinnekonferanse i Oslo den 14. februar 2008. Som avslutning på konferansen vil SKANs første styre bli valgt og arbeidsplan for det første året bli bestemt. Stiftelsesmøte vil vedta SKANs vedtekter. Det første styret i Samarbeidsnettverket for kvinner i alkohol- og narkotikaspørsmål vil få en spennende oppgave med å begynne å bygge organisasjonen. SKAN og KSAN vil ha et tett samarbeid for også å bygge en plattform i nordisk sammenheng. Forbundet Mot Rusgift, som har vært initiativtaker og fødselshjelper til kvinnenettverket, vil være bidragsyter og pådriver for å gi hjelp og støtte til styret og dets arbeid inntil organisasjonen er etablert og fungerer etter vedtektene. Men det forutsettes at det nye kvinnenettverket allerede fra starten skal være selvgående og uavhengig.

Forskning

Det er utført mye forskning angående kvinner, alkohol og graviditet. Estimert antall barn av alkoholavhengige i Norge i 2003 var 40.000 - 75.000 (her er det stor usikkerhet om tallet. red. anm.). Vi vet at ca halvparten av kvinner i behandling for sitt alkohoproblem har barn og at ca 60% av disse kvinnene har omsorgen for barna sine.

Samarbeidsnettverket for kvinner i alkohol- og narkotikaspørsmål vil holde seg godt oppdatert på kvinnerelatert forskning på alkohol, narkotika og behandling, og vil være en pådriver for forskning på dette feltet. For å få påvirkning og informasjon tenker man seg at SKAN vil være høringsinstans for Storting og departement og sitte i råd og uvalg med sin spesielle kompetanse på kvinner og alkohol- og narkotikabruk. Det å samle engasjerte kvinner fra en frivillig paraplyorganisasjon som gjenspeiler bredden av Norges kvinneorganisasjoner, er svært verdifullt når det gjelder brukermedvirkning innen helsepolitikk, forskning og forebygging.