I de seneste år er det publisert mye forskning knyttet til skjenkevirksomheten.

I sin doktoravhandling "Alcohol and Criminal Violence" hevder den svenske kriminologen Leif Lenke at økning i offentlig drikking - dvs. drikking i barer, restauranter og andre skjenkesteder - gir seg langt sterkere utslag på voldskriminaliteten enn den drikking som finner sted privat. En økning i drikking på utesteder fører til 6-lO ganger så sterk økning i voldskriminaliteten som en tilsvarende økning i privat drikking.

Det vil være rimelig å sette noe av den negative voldsutvikling i Oslo og andre større byer i samband med utviklingen i utelivet. Registreringer både hos politi og på legevakt viser at en stor andel av alle voldstilfeller som ender med legevaktbesøk finner sted på sen kvelds- og nattetid særlig i helgene. En stor andel av voldsepisodene har skjedd inne på kafe/restaurant eller på åpen gate.

Politiet har avdekket ulike typer straffbare forhold ved et stort antall skjenkesteder. Antallet skjenkesteder er nå så høyt de fleste større steder at ytterligere økning i antall sannsynligvis ikke har noen betydning for det utskjenkede volum. Derimot har det betydning for hvilke knep utsatte skjenkebedrifter må ty til for å klare seg i konkurransen om et begrenset marked. Den mest useriøse delen av bransjen tilpasser seg ved hjelp av straffbare forhold som svart arbeid, ulovlig spillevirksomhet, skatte- og avgiftsundragelser, prostitusjon- og hallikvirksomhet, omsetning av smuglersprit og narkotika, konkursspekulasjoner og hvitvasking av svarte penger.

Alkoholloven er pr. idag helt uegnet til å hanskes med denne typen problemer. Dersom kommunene skal få muligheter til å rydde opp i slike forhold, må det i den forestående revisjon av alkoholloven bygges inn muligheter for å stille krav til søkere av bevilling at de:

  • Ikke har overtrådt alkohollovgivningen eller annen relevant lovgivning som toll- og avgiftslovgivningen, skattelovgivningen, selskaps- og regnskapslovgivningen osv.
  • Må kunne framlegge plettfrie vandels- og kemnerattestet.
  • Kan dokumentere kjennskap til alkohol- og hotell-lovens bestemmelser og norsk språk.

Skjenkebransjen er nå arnestedet for framvekst av en norsk maffiavirksomhet. Det er myndighetenes ansvar å sørge for å få denne utviklingen under kontroll. Forbundet Mot Rusgift vil henstille til Regjering og Storting å sørge for at alkoholloven blir gjort til et egnet redskap for kommunene i den oppryddingsvirksomhet som nå må komme.

Med hilsen
Forbundet Mot Rusgift

Thrond Haugen
forbundsleder