- 52 prosent av Østlandsrussen 2005 var litt eller helt enig i at de bruker mindre tid på skolearbeid som resultat av russefeiringen,
- 37 prosent var litt eller helt enig i at de ofte møter dårligere forberedt til skolen som resultat av russefeiringen, og
- 15 prosent var litt eller helt enig i at russefeiringen er så viktig at de gjerne lar det gå ut over karakterene (Markussen 2006).
«I engelsktimen i dag var vi seks av 28 elever i klassen. Det er nok en del som merker at russefeiringa går ut over skolen» (Stian til Dagsavisen 15.05.06).
Dette må sees i sammenheng med en SIRUS-rapport, der det ble vist at kunnskapen om alkohol- og narkotika var dårlig både i grunn- og videregående skole, og at feiloppfatninger ble mer og mer framtredende jo eldre elevene ble. Forfatterne etterlyser mer informasjon om rusgifter, spesielt i videregående opplæring, men tydeligvis er kunnskapsmangelen stor også i ungdomsskolen. Dette synes å være resultatet av mange års neglisjering av rusgiftundervisningen i skolen (Pape og Storvoll 2006). I dette nummeret av Mot Rusgift ser vi også på rusgiftundervisningen i skolen. Det er sørgelige tilstander. Kunnskapsløftet, den siste store skolereformen, gir lite rom for rusgiftundervisning. Slik forebygging virker ikke, sies det. Rapporten til det s.k. Nordahl-utvalget slår fast at spesifikk rusgiftforebygging er mulig. Men både Nordahl og Djupedal (se intervjuer) vil ikke øke innsatsen på dette området. Det generelle læringsmiljøet skal forbedres. Det er naturligvis viktig, men resultatene viser, som SIRUS-forskerne sier, at skolen har forsømt seg når det gjelder rusgiftundervisning. Og her viser Nordahl-utvalget til metoder som er dokumentert effektive.
Forbundet Mot Rusgift mener at elevene har rett til å vite hva stoffer og alkohol gjør med dem og hvilke faremomenter de innebærer, uansett hvilken forebyggende effekt det måtte ha. Det er ytterligere et argument for å intensivere rusgiftundervisningen, og gjøre det smart, slik at ikke media blir elevenes viktigste informanter i rusgiftspørsmål.
I internasjonale kunnskapssammenligninger faller norske skoleelever igjennom, hvis en sammenligner med andre lands skole- og avgangsprestasjoner. Men hvor mye av de manglende kunnskapene må russefeiringen ta skylden for?
Russefylla og festing i forkant av eksamen er noe som elevene velger og foreldrene ikke tør motsette seg. Likevel synes skolen, skoleeierne og Kunnskapsdepartementet at russefeiringen er en privatsak. Disse forholdene er så graverende, at vi ikke nøler med å kalle det Bortvalg av kompetanse både fra elevenes, skolenes og myndighetenes side.