Mange ofret innsats og prestasjoner til fordel for russefeiringen

I figur 1 vises hvordan disse ungdommene tok stilling til de utsagnene om russefeiringen som de ble bedt om å ta stilling til.

Figur

Figur 1. Østlandsrussen 2005’s stillingtagen til noen utsagn om russefeiringa. Andel som var litt eller helt enig i utsagnet. N= 3844.

Hovedinntrykket av bildet er at den alt overveiende majoritet (92 prosent) blant russen mente at russefeiringen er kjempefin som avslutning på mange års skolegang, samtidig som svært mange inntok standpunkter som helt tydelig peker i retning av at russefeiringen har noen svært negative utslag.

Det er oppsiktsvekkende at:
52 prosent av Østlandsrussen 2005 var litt eller helt enig i at de bruker mindre tid på skolearbeid som resultat av russefeiringen, 37 prosent var litt eller helt enig i at de ofte møter dårligere forberedt til skolen som resultat av russefeiringen, og 15 prosent var litt eller helt enig i at russefeiringen er så viktig at de gjerne lar det gå ut over karakterene.

Her ser vi at betydelige andeler av russen sa at de var villige til å ofre innsats og prestasjoner til fordel for russefeiringen. Denne innstillingen er bekymringsverdig tatt i betraktning at karakterene fra vkII avgjør kvaliteten på inngangsbilletten til høyere utdanning.

Samtidig var det også noen som målbar det motsatte standpunktet:

  • 32 prosent var litt eller helt enig i at de ikke deltok så mye i russefeiringen fordi det kan gå ut over skolearbeidet,
  • 35 prosent var litt eller helt enig i at russefeiringen er for omfattende, og
  • 42 prosent var litt eller helt enig i at russefeiringen burde vært konsentrert til noen få uker.

Vi ser her spor av en todeling av ungdommene, de som ofret alt for russefeiringa og de som satte skolearbeidet først.

Når

  • 29 prosent var litt eller helt enig i at det er altfor mye festing under russefeiringa, og
  • 43 prosent var litt eller helt enig i at ’knutereglene’ kan få enkelte til å gjøre ting de egentlig ikke vil gjøre,

viser det at en del av russen var med på aktiviteter de gjerne skulle sluppet å være med på; festing og påfølgende eller tilhørende aktiviteter som kreves for å få knuter i lua. Dette understrekes av at hver tiende (11 prosent) var litt eller helt enig i at de helst skulle sluppet å være russ, men at de anså det som umulig pga. sosialt press.

Vi har også undersøkt om det var noen variasjon i stillingtagen til utsagnene i forhold til kjønn, studieretning og fars utdanning. Vi har også undersøkt sammenheng mellom stillingtagen til utsagnene og elevenes prestasjoner ved avslutningen av vkII, målt med bestått og karakterutvikling fra vkI. Dette presenterer vi i det følgende.

Det er viktig å presisere at vi ikke presenterer en undersøkelse av effekter eller årsaker, men at vi kun kartlegger sammenhenger mellom stillingtagen til utsagnene og elevenes holdninger og prestasjoner.

Gutter ofret innsats og prestasjoner i større grad enn jentene

Vi har undersøkt om guttene og jentene i materialet tar samme stilling til utsagnene. I figur 2 viser vi de utsagnene hvor det var viktige forskjeller mellom gutter og jenter.

Figur 2

Figur 2. Østlandsrussen 2005’s stillingtagen til noen utsagn om russefeiringa. Forskjell påjenter og gutter. Andel som var litt eller helt enig i utsagnet. Nalle= 3844. Ngutt=1513. Njente=2331.

Figur 2 viser at guttene i større grad var villige til å ofre skolearbeid og resultater enn jentene. Vi ser bl.a. at:

  • 59 prosent av guttene mot 47 prosent av jentene var litt eller helt enig i at de bruker mindre tid på skolearbeid som resultat av russefeiringen,
  • 41 prosent av guttene mot 34 prosent av jentene var litt eller helt enig i at de ofte møter dårligere forberedt til skolen som resultat av russefeiringen, og
  • 22 prosent av guttene mot 10 prosent av jentene var litt eller helt enig i at russefeiringen er så viktig at de gjerne lar det gå ut over karakterene.

Dette bildet av at guttene var villige til å ofre mer bekreftes av at 29 prosent av guttene mot 34 prosent av jentene var litt eller helt enig i at de ikke deltok så mye i russefeiringen fordi det kan gå ut over skolearbeidet.

Vi merker oss også, at selv om det var flere gutter som satte russefeiringen foran skolearbeid og karakterer, så var det også flere gutter enn jenter (14 mot ni prosent), som var litt eller helt enig i at de helst skulle sluppet å være russ, men at de anså det som umulig pga. sosialt press.