– Spilleavhengighet har slående likheter med alkoholavhengighet når vi ser på det kliniske bildet. Nå har vi også vist at det er biologiske likheter, forteller Espen Walderhaug, forsker ved Oslo universitetssykehus.
Han har studert hvilke biologiske faktorer som kan være med på å forklare at noen blir avhengige. Walderhaug har fokusert på alkohol og gambling.
– Vi ville sammenligne to typer avhengighet der det var en substans som alkohol involvert, og avhengighet uten noen substans, altså spillavhengighet, forklarer han.
Styrer humør og handlinger
Walderhaug gjennomførte postdoktorarbeidet ved Yale university i et stort forskningsmiljø på avhengighet. Som de første i verden brukte han og kollegene avbildningsteknikken PET (positronemisjonstomografi) for å studere serotonin 1B-reseptorer i sammenheng med avhengighet.
Serotonin er et signalstoff som er viktig blant annet for regulering av humør og handlinger, som depresjon og impulskontroll. Hvor mange reseptorer vi har, er med på å regulere serotoninnivået i hjernen.
Tidligere dyrestudier har antydet at det kan være en sammenheng mellom serotonin 1B-reseptorer og rusatferd.
Flere reseptorer – mer avhengig
10 personer med spilleavhengighet og 12 med alkoholavhengighet ble sammenlignet med tilsvarende antall kontrollpersoner.
Forskerne forventet å finne en gruppeforskjell i antall serotoninreseptorer hos de spille- og alkoholavhengige sammenlignet med kontrollpersonene. De fant en klar forskjell mellom friske kontrollpersoner og alkoholavhengige, og de alkoholavhengige hadde flere reseptorer enn kontrollgruppen.
Men hos de spilleavhengige var bildet annerledes.
I gruppen med spilleavhengige fant forskerne en klar sammenheng mellom graden av spilleavhengighet og antall reseptorer. Jo flere reseptorer deltagerne hadde, jo mer spilleavhengige var de.
– Nå har vi sett at serotonin påvirker både spille- og alkoholavhengighet, men i framtida vil det sikkert bli dokumentert koblinger også til andre former for avhengighet. Kanskje er noen biologisk predisponert for avhengighet, mens miljøet avgjør hva man blir avhengig av, sier Walderhaug.
Du kan lese mer hos forskning.no.