Forskere påpeker likevel at en av de mest volds- og kriminalitetsframkallende faktorene utgjøres av alkohol, og at alkohol konsumert på utesteder er mer voldsframkallende enn den som blir konsumert i privatsfæren. I løpet av 90-tallet har antallet skjenkesteder i Oslo blitt mer enn fordoblet. Også på landsbasis har det vært en tilsvarende økning. Dette legger til rette for et høyt voldsnivå i tilknytning til landets uteliv. Oslo er med sin tette skjenkestedskonsentrasjon på et lite område særlig utsatt.

Forbundet Mot Rusgift, samlet til årsmøte 14. mars, er tilhengere av at politiet ikke skal akseptere lovbrudd eller vold, hverken i stor eller liten målestokk. Men slik det nå er, blir kravet om mer politiinnsats på kvelds- og nattetid brukt til å legge lokk på en volds- og konfliktsituasjon som politikerne har skapt, og som det er vanskelig å holde under kontroll. Politiinnsatsen bør på sikt dreies i retning av mer satsing på bydels/-lokalsamfunnsbasert politiinnsats, med hovedvekt på samarbeid og problemløsning.

Forbundet Mot Rusgift vil gi Killengreen rett i at både alkoholforårsaket vold og annen vold må møtes med langsiktige forebyggende tiltak. Slike tiltak er for eksempel vitale alkoholfrie miljøtiltak i bydelene, alkoholfrie serverings- og møtesteder for ungdom under 18 år også i Oslo sentrum, planmessig rusgiftundervisning i grunnskole og videregående skole, samt et målbevisst samarbeid om forebyggende tiltak mellom skole, bydelspoliti, sosialtjeneste, barnevern, primærhelsetjeneste og kultur-/oppvekstsektor, nedfelt i samarbeidsgrupper for lokale tiltak ( SLT-grupper), og med spesiell oppmerksomhet rettet mot såkalte "risikomiljøer". Et planmessig samarbeid med rusgiftpolitiske organisasjoner og andre frivillige organisasjoner i bydelene/kommunene vil også være en forutsetning for å få engasjert foreldre og andre deler av befolkningen i forebyggende arbeid. En styrking av fritidsklubbsektoren vil også være viktig. Det må stilles krav om at den frivillige aktiviteten skal være alkoholfri for å kunne ha den tilsiktede forebyggende effekt.

Fordi alkoholen er en av de viktigste, og den absolutt mest neglisjerte voldsframkallende enkeltfaktoren, kommer ikke seriøse politikerne som ønsker volden til livs utenom å ta stilling til begrensninger overfor skjenkestedsnæringen. I Oslo og en rekke andre byer er denne næringens tilbud og aktiviteter en vesentlig årsak til at ungdom og andre trekker til sentrum sent på kvelden. Da er de ofte allerede godt alkoholpåvirket. De konsumerer ytterligere alkohol på utestedene, og havner ofte i konflikt med hverandre, med dørvakter, drosjesjåfører og politi utpå natta. Som en begynnelse foreslår FMR at man over hele landet begynner å følge alkohollovens normalbestemmelse om at skjenkestedene skal stenges kl. 01.00. Politikerne kan bidra til et tryggere uteliv ved å begrense skjenketidene.