Norske bedrifter legger opp til mer drikking enn før, og det har blitt vanskeligere å takke nei til alkoholen. Verst er det for dem som selv tapper øl. Dette kommer fram i en evaluering som Arbeidsforkningsinstituttet har gjort av Arbeidslivets Komite mot Alkoholisme og Narkomani, AKAN.

- 24 prosent av de spurte bedriftene sier at alkohol virker positivt inn på det sosiale miljøet i bedriften. Mange bruker alkohol som et verktøy for å utvikle det sosiale miljøet. Alkohol er blitt mer tilgjengelig i forbindelse med jobben, sier Asbjørn Grimsmo, forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet, til forbruker.no.

- Nordmenn drikker mindre i selve arbeidstiden, men det har vokst frem en gråsone mellom arbeid og fritid. Gråsonen fylles av kickoff- og teambuildingarrangementer, seminarer, kurs, fredagspils, representasjon og andre kundepleieaktiviteter. Vi har mye mer av dette nå enn før, og alkohol er nesten alltid tilgjengelig, sier forskeren.

Han er ikke i tvil: Økt tilgjengelighet fører til mer drikking.

- Det er en nær sammenheng mellom tilgjengelighet og konsum. Hele vår alkoholpolitikk er basert på utilgjengelighet. Spriten er dyr og vanskelig tilgjengelig, sier han.

- Selgere blir sett rart på hvis de ikke fester sammen med en kunde når kontrakter skal undertegnes. Den våteste bransjen er likevel hotell- og resturantbransjen, mens undervisningssektoren er den tørreste, sier han.

I lys av funnene stiller forskerne spørsmålstegn ved Dagfinn Høybråtens forslag til ny arbeidsmiljølov.

De er overrasket over at myndighetene ikke nevner rusgiftforebyggende tiltak med ett ord i utkastet til den nye arbeidslivsloven. De har en gylden anledning til å gjøre noe med det økende fokuset på alkohol i bedriftene, men gjør det ikke. - Dette er vi skuffet over, sier Grimsmo.

Du kan lese rapporten her