Tidligere gikk 18 års grensen ved øl og vin, og spritprodukter var forebeholdt dem over 20 år. Sprit gir mer ungdomsfyll fordi en får i seg mer alkohol. Med lovendringen som trådte i kraft 1. juli i år kan 18 åringer kjøpe sprit med 21,9 % alkoholinnhold.

Både justisdepartementet og helse- og sosialdirektoratet anbefalte i sine høringsuttalelser at 18-åringer ikke bør få drikke alkohol sterkere enn 15 prosent. Stortinget valgte altså i stedet å sette grensen på 22 prosent.

De store kjente spritprodusentene har forberedt seg godt og kommer med nye produkter for å få vekst i spritmarkedet. En ny generasjon skal vennes til spritbasert drikke, og drikkemønstre som etableres tidlig,  er ofte svært stabile.

KrF krever at regjeringen skrur på korken for den såkalte softspriten eller ungdomsspriten som inneholder opp til 22 prosent alkohol og som unge over 18 år nå får kjøpt. - Vi ser dypt alvorlig på dette, sier tidligere barne- og familieminister Laila Dåvøy som er opprørt over hvordan alkoholprodusentene benytter seg av endringene i alkoholloven fra 1. juli i år. Dette kan du lese i Folket.

Mange rister nå på hodet av politikerne.Samtidig som politikerne har utvidet grensene for skjenking til 18-åringer, kjører myndighetene sin egen massive holdningskampanje rettet mot foreldrene til tenåringsungdom.

Og navnet på kampanjen: «Lær å sette grenser»

Budskap:

«Barn som får alkohol av foreldrene sine drikker mer».

Spørsmålet er hva som skjer med ungdom som får alkohol av politikerne.

Du kan lese Alkokutts oppsummering av saken her. Et oppslag om saken hos Forbrukerinspektørene kan du lese hos NRK. Du kan lese om reaksjonene hos Juvente og Actis her og her.