MST er ikke noe nytt i Amerika. Det ble utviklet der borte på slutten av 70-tallet fordi en rekke av de eksisterende behandlingstilbuda for alvorlig ungdomskriminelle viste seg å ha for liten effekt.
Metoden baserer seg på anerkjent forskning omkring hva som er effektiv behandling for denne målgruppa og er et alternativ til institusjonsbehandling. Målgruppa er kroniske, voldelige eller rusgiftbrukende kriminelle i alderen 12-17 år som står i fare for å bli plassert i tiltak utenfor hjemmet, samt deres familier.
Henvisning skjer fra kommunens barneverntjeneste, evt. i samråd med krise-akutt-institusjoner
Behandlingen har f¿lgende kjennetegn: Den rettes mot kjente årsaker til alvorlige atferdsvansker, den er familierettet og gjennomf¿res i ungdommens naturlige milj¿, behandlerne gjennomgår en grundig oppl¾ring og har god faglige st¿tte, og det gj¿res en betydelig innsats for å utvikle positive samarbeidsrelasjonene mellom ulike etater og tjenester.
Behandlingen gis av MST-terapeuter som jobber på 24-timers basis, 7 dager i uken. MST-terapeutene arbeider i team bestående av 1 veileder og 3 behandlere.
Utviklingen av MST som metode og tilbud i Norge skjer gjennom et treårig samarbeidsprosjekt mellom Fylkesbarnevernet i Telemark, Vest-Agder, Oslo og Akershus, Senter for psykologisk forskning/universitetet i Oslo, BFD , MST-Services og Ungplan AS. (http://www.bfe.online.no/BFE-web/DOK/Telemarksider/Prosjektplan%20MST-telemark.htm)