Etter et stadig økende alkoholforbruk blant unge i Sverige, bestemte den svenske regjeringen seg for å danne en komité som kunne bygge et nettverk av kvinneorganisasjoner til å engasjere seg i kvinners alkoholvaner. Med et mål om å sikre alkoholfrie hjem og miljø for barna motiverte de organisasjonene til å delta i forskjellige forebyggende aksjoner. Dette var grunnlaget for dannelsen av det som i dag heter Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol och Narkotikafrågor (KSAN) i 1943. Til neste år feirer de sitt 65-års jubileum.
Holdningskampanjer
- KSAN er i dag en sterkt etablert og respektert organisasjon. Siden starten har vi vært svært aktive i spredningen av informasjon om konsekvenser ved problembruk av alkohol, narkotika og legemidler. På 1940-tallet produserte KSAN det første informasjonsmaterialet Angår det oss?, og utover 50-tallet holdt vi seminarer og informasjonskampanjer om alternativer til alkohol, forteller Leena Haraké i KSAN.
- En god vert på fester burde tenke på alternativer til alkohol og servere alkoholfrie drinker, sier Haraké. Hun forteller at de derfor har samarbeidet med forskjellige relevante bedrifter, som for eksempel juiceprodusenter. På 1960-tallet samlet KSAN inn helseinformasjon fra leger, og engasjerte seg i utviklingen av forebyggende prosjekter for å kunne påvirke ungdommers adferd i trafikken. - Fortsatt en veldig viktig sak den dag i dag, kommenterer Haraké.
Siden 70-tallet har KSAN vært opptatt av kvinners bruk av alkohol og piller, spesielt under graviditet og amming. På 80-tallet jobbet de med forebyggingskampanjer etter å ha sett et økende problem med narkotiske stoffer blant kvinner. På 90-tallet satte de fokus på forbruk blant unge jenter.
Fra vugge til grav
I begynnelsen av vårt århundre var KSAN verdens første organisasjon til å se på voksne og eldre kvinners alkohol- og pilleforbruk, og konsekvensen av å blande disse.
- Fra og med 2004 bestemte vi oss for å jobbe både for unge jenter og kvinner i alle aldre, fra vugge til grav, sier Haraké.
KSAN fungerer i dag som en paraplyorganisasjon for 31 svenske organisasjoner som er engasjerte i temaer knyttet til virkningen av alkohol og narkotika på kvinner.
- De fleste kvinnenettverkene fra de politiske partiene våre er medlemmer, forteller Haraké stolt.
Viktig med nettverk
KSANs nettverk har en sterk påvirkningskraft på nasjonale og internasjonale organisasjoner. De er medlem av European Womens Lobby, sammen med over 4.400 andre kvinneorganisasjoner, og The International council on Alcohol and Addictions (ICAA) der KSANs president Christina Pettersson er styremedlem.
- Christina Pettersson ble valgt til styret i ICAA i september 2006, som den fjerde kvinne i organisasjonens 99 årige eksistens. Historisk, forteller Haraké.
KSAN er også medlem av Nordic Alcohol and Drug Policy Network (NordAN) som, etter initiativ fra KSAN og den finske organisasjonen Women against Addiction, har åpnet en seksjon som har som oppgave å få kvinnesaker på NordANs agenda. Leena Haraké fra KSAN var i den anledning i Reykjavik den 12. oktober 2007, og holdt deres første seminarer for denne seksjonen.
- KSAN er et lovhenvisende organ som bruker alle muligheter til å ta opp kvinnesaker og spesifikke behov, sier Haraké, og forteller om at de nå jobber aktivt med å utvikle en kvinneseksjon innenfor ICAA.
En unik organisasjon
KSAN er i dag den eneste organisasjonen som jobber aktivt med slikt forebyggende arbeid for kvinner. Haraké gleder seg derfor til åpningen av en slik organisasjon i Norge.
- KSAN er fortsatt en unik organisasjon i verden som jobber med alkohol- og narkotikasaker fra kvinners perspektiv. Neste år kommer det en ny en i Norge lykke til, sier Haraké.