Folk reduseres til fjollete personer. Hvis man hadde satset på å redusere fylla i steden for å jobbe for totalavhold, da skulle dere fått underskriften min på dagen...
Vi har møtt Thomas Hylland Eriksen, Norges mest bråkete sosialantropolog. Før han var 30 fikk han i oppgave å skrive l&brkbar;rebok i sosialantropologi for grunnfagselevene. Sosialantropologien er l&brkbar;ren om hvordan de forskjellige kulturene er bygget opp, og hvordan de kan forstås i forhold til hverandre. Satt på spissen mener en sosialantropolog at man ikke kan vite noe om hvordan det er i Norge dersom du ikke har v&brkbar;rt og reist i et annet land for å se hvordan det er der. Selv om du har bodd hele ditt liv i Norge, har du ingenting å sammenligne de norske erfaringene dine med. Før i tiden reiste sosialantropologene rundt i ukjente land for å l&brkbar;re de innfødte å kjenne. Nå er det ikke så mange ukjente land igjen å utforske, og derfor har mange sosialantropologer interessert seg mer for andre typer samfunn. En kristen organisasjon kan v&brkbar;re et slikt samfunn og hjembygda di kan v&brkbar;re det. Det kommer helt an på hvor sterkt menneskene i samfunnet føler at de hører til der. Sosialantropologer kan også interessere seg for enkelte deler av kulturen. For eksempel ruskultur eller ungdomskultur.
Ungdomstiden er en kritisk fase - alt kan skje...
-Har alle kulturer en ungdomsgenerasjon?-Nei, ungdommen finnes ikke over alt. Mange steder går man rett fra å v&brkbar;re barn til å bli voksen. Det gjorde man også her i Norge før i tiden. Da fikk guttene gebiss og sigarettetui til konfirmasjon, og da var de voksne. Ungdomsbegrepet kom egentlig fra USA og ble spredd ved hjelp av musikk som Beatles og filmer som "Rotløs ungdom". Ideen med en egen ungdomstid ble så popul&brkbar;r at enkelte i dag prøver å v&brkbar;re ungdom hele livet. Se på Mick Jagger, for eksempel. Han er over 50 og står fremdeles på scenen i bar overkropp og synger om at han ikke får nok tilfredsstillelse...
-Hva kjennetegner en "ekte" ungdom?
-Først og fremst det at du er blitt kjønnsmoden samtidig som du er fri fra forpliktelser som jobb og en egen familie. De fleste ungdommer kjeder seg fordi de har mye frihet og fritid. Jeg ser det som veldig berikende å kunne v&brkbar;re ung. Da har du en mulighet til å skape deg selv, uten å v&brkbar;re bundet opp i så mange rutiner. Men samtidig er ungdomstiden en kritisk fase, alt kan skje. Noen flipper helt ut og eksperimenterer med dop og religion. Men også mindre utskeielser kan få større konsekvenser enn det du mente de skulle få. Jeg hadde noen kompiser som ikke hadde lyst til å begynne å jobbe etter skolen var slutt. De var lei av alt maset og presset fra de voksne. Etter noen års arbeidsledighet ble de lei og ville arbeide. Men hvem vil ansette noen som ikke har gjort noe på flere år?
Nordmenn alt for snusfornuftige
-FrP sier ofte at "alle samfunn trenger rusmidler" når de skal forsvare alkoholpolitikken sin. Stemmer det at alle samfunn har sitt rusmiddel?-Det stemmer ikke. Det alle samfunn har, er ritualer. Ritualer tar deg med ut av hverdagen og får deg til å tenke på andre ting enn de hverdagslige. Det tror jeg vi trenger mer av her i Norge, nordmenn er nemlig så fryktelig snusfornuftige. Livet er ikke rasjonelt og forutsigbart, mye må komme av seg selv. Mennesket er heller ikke logisk. Det finnes få rasjonelle grunner til å drikke eller bruke narkotika, likevel ruser de fleste seg. Å skulle argumentere rasjonelt mot ruskulturen er som å skulle motbevise Guds eksistens ved hjelp av naturvitenskapelige metoder. Det nytter bare ikke.
-Har vi en annerledes drikkekultur?
-Ja, i Norden og til dels i USA er ruskulturen preget av helgefylla. Det tror jeg kommer av at de protestantiske landene alltid har hatt et ambivalent forhold til alkohol. Vi er ikke for alkohol, men heller ikke helt mot. Dermed blir alkoholen forbuden frukt, litt syndig. Og skal man først synde, så kan man godt gjøre det ordentlig. Da skal du i tillegg ta igjen for alt det samvittigheten din ikke har gitt deg lov til å drikke siden sist. Det er klart det blir mye grøftefyll av slikt, og jeg mener at vi har en veldig usunn drikkekultur her i Norden etterfulgt av vold, utroskap og alkoholisme. Sånn sett skulle jeg ønske meg et drikkemønster som er mer likt det de har ellers i Europa.
-Vil billig vin og åpne kraner gi oss "riktig" drikkekultur?
-Nei, for all del. Erfaringene fra Danmark viser at folk bare drikker mer når spriten blir billigere. Jeg tror også at det er riktig å begrense tilgjengeligheten. S&brkbar;rlig ungdom under 18 tror jeg drikker mer når det er lett å få tak i alkohol. Avgjørelsen om å be noen kjøpe øl for deg skjer som oftest spontant, og da er det mye lettere hvis ølet befinner seg i nabobygget. Det gjør meg ingenting at jeg må dra litt lengre for å kjøpe drikkevarer, det er jo ikke meg de lovene er laget for. Men jeg tror fyllekulturen må bekjempes ved å få folk til å forstå at det er en forskjell på om du drikker to glass eller to flasker.