Å fornekte flodhesten gjør bare alt mer krevende. Familien lykkes likevel å tilpasse se situasjonen, men ikke uten å gjøre store omorganiseringer og ommøbleringer båe i seg selv og i omgangen med hverandre.
Familien utvikler tre regler, og det blir livsnødvendig å følge dem; du skal ikke snakke, du skal ikke føle, du skal ikke stole på noen."
På denne måten forklarer Tommy Hellsten tittelen på boka "Flodhesten i dagligstuen". Det er en tankevekker på 148 sider. Temaet er medavhengighet, et begrep som Hellsten bruker noe videre enn det som er vanlig, ettersom han inkluderer spillegalskap, sexavhengighet, overdreven religiøsitet og flere andre tilstander.
Tommy Hellsten er en finsk forfatter, teolog og terapeut som vet hva han snakker om etter ca. 10 år i rusgiftomsorgen og etter å ha vokst opp med en familie der begge foreldrene var alkoholisert. - Ikke før jeg var blitt drøyt 30 år, begynte jeg å forstå hvordan dette hadde påvirket livet mitt. Materialet i denne boken har derfor blitt født fordi det måtte fødes, skriver han i forordet.
Tommy Hellsten har sine egne ideer, både om årsak, virkning og bøtemiddel. For ham står barne-begrepet sentralt i behandlingen. Litt grovt kan en si at han tolker "medavhengighet" som et resultat av at foreldrene også har vært medavhengige. Ikke nødvendigvis på sammen måten, men slik at de ikke har fått gitt til barna det de har trengt for å få gjennomleve sin barndom på en skikkelig måte. En kan ikke gi videre til sine barn noe annet enn det en selv har fått fra sine foreldre, er en av Hellstens teser. Og dermed går behandlingen av den medavhengige (f.eks. barn av alkoholister) gjennom å identifisere sin egen barndom og å leve seg gjennom barndommen på nytt.
Boka gir oss ikke nytt tankegods bare i forhold til rusgiftproblemer, men også mye å tenke på i form av mer generell livsvisdom. Boka har noen "skjønnhetsfeil", som at Hellsten er veldig opphengt i en sykdomsforklaring av rusgiftproblemer. Dessuten går han litt for mye i ei symptomteoretisk grøft når han forsøker å forklare hva rusgiftproblemer, og særlig medavhengighet er, til tross for at han selv langt på vei avslører symptomteoriene, folke egne forklaringer om at de drikker på grunn av jobben, kjerringa, sjefen, en ulykkelig barndom osv.
"Flodhesten i dagliggstuen" ble skrevet på finsk allerede i 1991, men først i fjor ble den oversatt og gitt ut på forlaget "g-perspektiv as". Boka anbefales både for de som har vokst opp i familier med rusgiftproblemer og for alle som er interessert i temaet, f.eks. som terapeuter.
Hellsten, Tommy: "Flodhesten i dagligstuen - om medavhengighet og om møtet med barnet i oss", g-perspektiv (forlag), Sørumsand, 1999