En av ti har vært så fyllesyke at de har blitt hjemme. I Oslo har to av ti skulket i bakfylla. Totalt har 4 prosent vært borte fra jobben det siste året fordi de har drukket dagen før. Dette melder Dagbladet mandag 28.08.06. Bakgrunnen for tallene er en undersøkelse gjennomført av Synnovate MMI for Sosial- og helsedirektoratet der over 2000 nordmenn har blitt spurt om erfaringer med ”dagen derpå”.
De yngste sliter mest med å jobbe etter at de har tatt seg en fest. 56 prosent av de mellom 20 og 29 år sier de har hatt problemer med å utføre jobboppgaver dagen etter at de har drukket alkohol. 4 prosent oppgir at de ofte har dette problemet.
Oslo ligger på verstingtoppen i landet når det gjelder å være i bakrus på jobb. Over halvparten av de spurte har opplevd dårligere arbeidsevne dagen etter at de har nytt alkohol.
I Oslo er det også flest som skulker jobben på grunn av bakfyll. Nesten to av ti sier de har uteblitt fra arbeidet dagen etter at de har vært beruset.
Totalt har 4 prosent av de yrkesaktive vært borte fra jobben det siste året fordi de har drukket alkohol dagen før.
Den svenske forskeren Thor Nordström ved Stockholms universitet har i en fersk studie vist en klar sammenheng mellom konsum og sykefravær. Hans beregning viser at en økning på én liter ren alkohol fører til en økning på 13 prosent sykefravær for menn, og 6-7 prosent for kvinner. I Norge innebærer dette 1,2-1,3 millioner tapte arbeidsdager per år, noe som selvfølgelig medfører store kostnader – både direkte og indirekte for samfunnet.
Hvordan nordmenn drikker i jobbsammenheng viser en annen undersøkelse fra Arbeidsforskningsinstituttet. Den kan du lese mer om her. En undersøkelse fra Rokkansenteret i Bergen viser at alkoholbruken på/i tilknytning til arbeidsplassen fører til 1,2-1,3 tapte arbeidsdager pr. år. Dette kan du lese mer om her.