Det Nytter-stand

Forbundet Mot Rusgift deltok med stand under Det Nytter-festivalen på Lillehammer i 2001.

Julebord

Det ble i 2001 holdt julebord i kantina i Torggata 1 i Oslo, hvor FMR har holdt til siden 1999.

1. mai-frokost

Fra en av FMRs 1. mai-frokoster, en tradisjon som har vært holdt i hevd siden 1970-tallet.

1. mai-tog

1. mai-frokostene har blitt fulgt opp med med deltakelse i demonstrasjonstog 1. mai. Her fra Oslo 2002..

Det Nytter-stand

Forbundet Mot Rusgift deltok med stand under Det Nytter-festivalen på Lillehammer i 2001.

Faksimile fra Dagbladet - Finn Graff tegning

FMR deltok aktivt i debatten om sprøyterom disse årene, og FMRs forbundsleder, Knut T. Reinås, ble av Dagbladet utropt til hovedmotstander for dem som ønsker en liveral narkotikapolitikk. Her i Finn Graffs strek, karikert som en bulldog som spiser stoffbrukere, sammen med justisminister Odd Einar Dørum. (Faksimile fra Dagbladet).

Det nytter

Boka "Vi greide det - 21 historier som viser at det nytter" ble utgitt i 2003

2000

Årsmøtet ble dette året holdt den 19. februar i fellesadmini-strasjonens nye lokaler i Torggata 1, Oslo. Knut T. Reinås ble gjenvalgt som forbundsleder. Med seg i styret fikk han: Kaj Hejer, Fride Solbakken, Øyvind Stubsjøen og Jarle Vinje. Medlemstallet blir nå oppgitt til 210, i tillegg til 103 registrerte sympatisører.

Styret vedtok dette året å melde seg inn i Stiftelsen Helse og Rehabilitering, og brukte midler fra Framtidsfondet til å finansiere denne satsningen.

2001

Årsmøtet ble dette året igjen holdt i fellesadministrasjonens lokaler i Torggata 1 i Oslo, den 3. mars. Ved valgene ble Knut T. Reinås gjenvalgt som forbundsleder. Med seg i styret fikk han: Kaj Hejer, Fride Solbakken, Jarle Vinje og Kristin Sagberg. På dette årsmøtet ble også Arne Sørli, som hadde vært Framtidsfondets styrer gjennom mange år, takket av. Han ga ved overgangen til ny fondsstyrer også en historisk oversikt over fondets utvikling, fra opprettelsen i 1913, da fondet var på 84 øre, til dagens situasjon, hvor Fondet var på ca. 400 000 kroner. Det kom fram at så vel statsminister Gunnar Knudsen som Fridtjof Nansen hadde skutt penger inn i fondet. Den nye styreren for fondet ble Olav Werner Pedersen.

FMR deltok på Det Nytter-festivalen på Lillehammer høsten 2001, hvor rundt 500 tidligere rusgiftavhengige valgte å stå fram, for å gi dem som hadde lykkes i avhengighetsbehand-ling et ansikt, og forbundsleder, Knut T. Reinås var også invi-tert til å holde en av appellene under fakkeltogsarrangementet i Lillehammer sentrum samme kveld.

2002

Vår årsmøtet 2002, som ble holdt i fellesadministrasjonens lokaler i Torggata 1, Oslo den 4. mars ble Knut T. Reinås gjenvalgt som forbundsleder. Med seg i styret fikk han: Kaj Hejer, Kristin Sagberg og Fride Solbakken. Dette året ble preget av forberedelser til utvidelse av Avholdsfolkets Landsråd til også å omfatte narkotikapolitiske organisasjoner og andre rusgiftpolitiske organisasjoner som arbeider mot de samme problemene som avholdsorganisa-sjonene. FMR deltok aktivt i disse forberedelsene, og var representert i både det forberedende strategiutvalget og i utvalget som skulle foreslå vedtekter for den nye organisasjonen. Dette året var ett av hovedarbeidsområdene til FMR forberedelser og gjennomføring av en to dagers dialogkonferanse i Oslo med 22 tidligere stoffavhengige, som skulle fortelle sine historier om hva som nytter/ikke nytter. Konferansen, som ble arrangert i samarbeid med Landsforbundet Mot Stoffmisbruk, fikk stor oppmerksomhet, og var lagt til aksjonsuka mot narkotika. FMR var også drivkraft i en aksjonsdag mot narkotika og for å markere at det nytter på Youngstorget i Oslo dagen etter konferansen. Dette arrangementet, som varte hele dagen, hadde stor oppslutning fra både behandlingstiltak og frivillige organisasjoner, og kulminerte med et fakkeltog fra Jernbanetorget til Rådhusplassen, med dekning både i presse og i nyhetssendingene i NRK. Tidsskriftet Mot Rusgift som kom ut like etterpå, hadde bilde av Justisminister Odd Einar Dørum i fakkeltog som motiv på forsida. Dørum var også en av appellantene på rådhusplassen etterpå. FMR var også høringsinstans på flere offentlige dokumenter, bl.a. straffelovkommisjonens utredning, som bl.a. foreslo lega-lisering av cannabis. Dette ble naturlig nok imøtegått av FMR. Størst oppmerksomhet fikk imidlertid høringsuttalelsens moment om at det burde innføres straffbart forbud mot å skjenke alkohol til barn. Et bokmerke med en påskrift om positiv rus ble spredd i startpakkene til studentene på de fleste større lærestedene i Norge. Høsten 2002 gjennnomførte FMR, i samarbeid med Norsk Gallupp Institutt en undersøkelse av rusgiftvanene blant avgangselevene i videregående skole over hele landet.

2003

Årsmøte i FMR ble holdt i Torggata 1 i Oslo den 15. mars. Knut T.. Reinås ble gjenvalgt som forbundsleder. Med seg i styret fikk han Kaj Heier, Fride Solbakken og Kristin Sagberg som alle ble gjenvalgt. Året ble bl.a. preget av stor innsats for å få til en bedre russefeiring. En stor konferanse ble holdt i Oslo våren 2003, hvor FMRs undersøkelse om holdninger og vaner knyttet til russefeiringen ble presentert. Senere samme år ble det arran-gert en konferanse hvor 120 russepresidenter fra hele landet var representert i Oslo rådhus. FMR framsto som en innstans som også kan være et serviceorgan for russ og skoler som vil forebygge skader og uhell knyttet til russefeiringen. FMR bidro også til utgivelsen av to bøker. Den ene, "Vi greide det - 21 historier som viser at det nytter" var en videreføring av Dialogkonferansen året før. Den var ført i pennen av Dag Endal, og utgitt av FMR og Landsforbundet Mot Stoffmisbruk i fellesskap. Boka "Nederlandsk narkotikapolitikk - øyeblikksbilder fra en annen virkelighet", var skrevet av FMRs forbundsleder, Knut T. Reinås, og ble utgitt i samarbeid med Actis.

Under stundentfestivalen på Blindern hadde FMR et samarbeid med arrangørene, og hadde bl.a. sitt eget rusgiftfrie telt over tre dager, som et alternativt tilbud under en ellers alkoholpreget festival.

FMR var høringsinstans vedr. Rusreform II og vedr. sprøyterom. FMR gikk også sammen med 5 andre organisasjoner om en uttalelse om sprøyterom, med overskriften:"Tenk stort og varmt - ikke smått og kaldt".

Høsten 2003 ble det bestemt at man ville gjøre en kraftinnsats med sikte på å få tidsskriftet Mot Rusgift på beina igjen, med regelmessige utgivelser, forbedret lay-out og fortsatt høy innholdskvalitet. Et redaksjonsråd med krefter også utenfor FMR ble etablert, og det første nummeret i denne satsningen kom høsten 2003, som et spesialnummer om russ og russe- feiring.

FMRs nettsted var i 2003 oppe i ca. 2 250 nedlastede sider pr. dag, og over 800 000 sider på årsbasis. Nettstedet ble besøkt av 76 000 ulike maskiner.

FMR ble i 2003 med i den internasjonale narkotikapolitiske organisasjonen, EURAD, og fikk også en representant i EURADs styre. FMR meldte seg også inn i det nordiske alkohol og narkotikasamarbeidet, NORDAN.