1978

Stand på Kalvøyafestivalen

Høsten 1978 deltok FMR med stand på Kalvøyafestivalen.

Sommerleiren på Sjøgaren

Sommerleiren 1978 ble holdt på Sjøgaren utenfor Tønsberg. Her ser vi en del av deltakerne på trappa foran huset.

Nordiske dager

Nordiske studiedager ble arrangert på Kirkevik, Nesodden, med deltakere fra Norge og Sverige. Her fra en improvisert tale forbundsleder Michael Stoneman holdt for noen av deltakerne i en pause.

Søstrene Christensen

Kultur på Nordiske Studiedager ble besørget av søstrene Inger og mari Christensen.

Det ble holdt landsmøte På Klosterheim i Oslo 4.-5. februar, som endte med en avskalling av FMR. Opposisjonen i FMR, de som ikke likte ml-bevegelsen, hadde et knapt flertall på landsmøtet, fikk vedtatt sitt eget forslag til arbeidsprogram, og stemte ned alle de forslagene som forbundsstyret hadde lagt fram, bl.a. når det gjaldt nytt prinsipp-program og ny formåls-paragraf. Men så viste det seg at ingen fra denne opposi-sjonen var villige til å stille opp i forbundsledelsen. Michael Stoneman, den sittende forbundslederen ble derfor gjenvalgt uten motkandidat, og deretter tre av de øvrige medlemmene fra det sittende styret, mens tre nye ble innvalgt. De som ble valgt, i tillegg til Michael Stoneman, var: Solveig Wilhelmsen, Inger Christensen, Liv Thorstensen, Knut T. Reinås og Reidun Heive.

På lørdagskvelden var det landsmøtefest, hvor musikkgruppa "Reis kjerringa"spilte til allsang og dans. Det var kulturinnslag fra studentlaga i Trondheim og Oslo. Landsmøtet hadde ca. 50 deltakere. Oslo Mot Rusgift-gruppe, Studentavholdslaget i Trondheim og Sotra FMR meldte seg kollektivt ut av FMR i perioden etterpå. Utbryterne samlet seg i Oslo en helg i mai for å starte en ny organisasjon, Rusgiftpolitisk Forum. Per Bakken ble valgt til leder for et interimstyre. De opptok forhandlinger med Statens Edruskapsdirektorat om å bli tilkjent halvparten av FMRs statsstøtte, men dette ble så vidt vites avslått.

FMR arrangerte sommerleir på NGUs hytte, Sjøgaren, på Husøy ved Tønsberg. 5-12 august. Leiren ble behørig dekket i Vestfold Arbeiderblad og Østlandssendingen laget reportasje fra leiren. Fra et referat som ble sendt til ukeavisa Folket kan man lese:

"Narkotikapolitikken sto i sentrum under FMRs sommerleir på Husøy, Tønsberg 5.-12. august. Leirdeltakerne brukte to hele dager på å gjennomgå den debatten som har pågått bl.a. i Klassekampen det siste halve året, det Mot Rusgift, avisa til FMR, tidligere har skrivi om narkotika, og til diskusjoner rundt dette temaet. Det var full enighet blant deltakerne om at det trengtes en egen plattform for kampen mot narkotika, og at det var viktig at denne ble laga så fort som mulig. Leiren kom da også omsider fram til et slikt forslag som det i hovedsak var enighet om. Dette forslaget må det nå bli en brei diskusjon om.

Men det var også tid for avkobling, bading, soling og idrett på leiren. En dag var avsatt til båttur i Vestfolds skjærgård, med påfølgende strandhogg, og en kveld var ungdommen i distriktet invitert til rusgiftfri fest.Det var en god del som hadde fulgt oppfordringa, så huset var smekk-fullt om kvelden, og mange fikk høre om FMR for første gang, det var appell for Sollia-kollektivet og sjøllaga kultur.

En dag var avsatt til aksjon i Sandefjord, Tønsberg og Horten, og der blei det samla inn 200 underskrifter til støtte for Sollia, solgt 110 Mot Rusgift og delt ut vel 1000 løpesedler.

Vestfold Arbeiderblad og Østlandssendinga hadde laga innslag fra leiren, så det var mange som hadde hørt om oss da vi kom ut. Masse penger til Sollia fikk vi også."

Referenten avslutter med at den eneste feilen ved leiren var at det var for få deltakere der.

Utbryterne fra FMR, "Rusgiftpolitisk forum", hadde sommerleir i Rugldalen samme uke som FMR hadde sin leir.

I september ba Edruskapsdirektoratet om en oversikt over riksinstruktørens arbeidsforhold og lønnsvilkår. På det tidspunktet var Inger Christensen ansatt som riksinstruktør, men i halv stilling. Hun fikk diett refundert etter regning. I forbindelse med opprettelsen av "Rusgiftpolitisk Forum" ba direktoratet om en nøyaktig medlemsoversikt i forbindelse med tildeling av statsstøtte.

Det ble holdt Nordiske Studiedager på Kirkevik på Nesodden 10.-12. november. På møtet deltok også, i tillegg til folk fra FMR og Förbundet Mot Droger, også flere representanter for Riksförbundet För Hjälp åt Läkemedelsmissbrukare - RFHL.


1979

75-årsfest

Organisasjonen fylte 75 år, og ble markert med en liten fest i Keysersgate 1 i Oslo.

Knut T. Reinås holder festtale på 75-årsfesten

Festtalen ble holdt av Knut T. Reinås. Til venstre: Tone Bjåland.

Mot Rusgift-presentasjon av aktiviteten i 1979

1979 var et aktivt år. Slik ble aktiviteten presentert i Tidsskriftet Mot Rusgift.

I påsken ble det arrangert sosialt studiekurs på Sjoa leirskole i Gudbrandsdalen. 25 deltakere. Av temaer som ble tatt opp kan nevnes: Hasj-spørsmålet, alkoholpolitikkens virkemidler, avhold/måtehold og behandlingspolitikk. Filmen "Upprättelsen" om Hasselakollektivet var med på å fyre opp under entusiasmen for bo- og arbeidskollektiver.

Det ble arrangert sommerleir på Kirkevik på Nesodden med 10 deltakere. Man brukte to dager på å diskutere behand-lingspolitikk og 2 dager på narkotikapolitikk.

2.-4. november arrangerte Förbundet Mot Droger, Nordiske Studiedager i Åsa utenfor Gøteborg.

I Kamp og Kunnskap nr. 4-79 kan vi lese følgende melding: "Michael Stoneman, som ble valgt som forbundsleder på landsmøtet i fjor, er etter eget ønske blitt løst fra stillingen som forbundsformann, og har også trådt ut av forbundet. Grunnen blir oppgitt å være bl.a. uenighet i FMRs nåværende narkotikapolitikk, og også usikkerhet med hensyn til forbundets prinsipille syn på totalavhold. Forbundsstyret har etter dette konstituert Inger Christensen som ny forbundsleder fram til landsmøtet".

Det kan imidlertid også leses om nytt lag på Voss, riksinstruktøraktivitet med sikte på å få til ny FMR-aktivitet i Trondheim, Levanger og Tønsberg. Det ble arrangert kurs og aksjoner i Bergen. Det meldes også at etterspørselen etter Mot Rusgift er økende, og at det har lykkes å få Narvesen til å ta inn Mot Rusgift i sine største kiosker. Det meldes at FMRs økonomiaksjon har nådd 14 prosent av sin målsetting den 26.09.79.

FMR ga også ut i et stort antall brosjyren "Solidaritet - avhold - måtehold".

I en rapport fra Avholdsfolkets Opplysningsråd heter det: "Forbundet mot Rusgift har 22 avdelinger og grupper med om lag 1000 medlemmer. FMR er representert fra Tromsø i Nord til Horten i sør. Avdelingane og gruppene er gjennomgåande små, men aktive, og har i gjennomsnitt vel 20 aktivitetar kvar i året. Stands er en viktig aktivitet i forbundet, sal av "Mot Rusgift", kurs, opplysningsmmøte, medlems- og styrmøte og studiesirklar. Sentrale aktivitetar har m.a. vore påskekurs som vart gjennomført med 20 deltakarar, sommar-leiren i Tønsberg med same deltakarantal og Nordiske Studiedagar som vart arrangerte i Oslo i november 1978, der deltakarar frå ein tilsvarande organisasjon i Sverike var med. "Mot Rusgift", FMRs eksterne rusgiftpolitiske avis, vert no trykt og seld i 2000 eksemplar. Ved sidan av narkotikaproblemmet har forbundet tatt opp behandlingspolitikken, m.m. Solliakollektivet."

Høsten 1979 flyttet FMR inn i nytt kontor i Brugata 10 i Oslo, etter å ha leidd kontor av DNT i Møllergata 24 siden begynnelsen av 70-tallet.

FMR hadde sitt landsmøte på Haraldsheim i Oslo 9. desember 1979, med en dags organisasjonskonferanse i forkant. Årsaken til det sene tidspunktet på året var at en også ville ha en markering i forbindelse med NSUAs/FMRs 75-årsjubileum.

Det ble vedtatt nytt prinsipp-program, og nytt narkotikapolitisk program, behandlingspolitisk program og forslag til alkoholpolitiske reformer.

Ettersom opposisjonen nå var ute av forbundet, ble disse programmene vedtatt uten store linjediskusjoner. Ved valgene ble Inger Christensen valgt til forbundsleder. Med seg i styret fikk hun:
Knut T. Reinås, Liv Thorstensen, Solveig Wilhelmsen og Magnar Solbakk, med Tone M. Bjåland og Ingebjørg Riise som varamedlemmer.

75-års jubileumsfesten ble holdt i Keysersgate 1 i Oslo i forbindelse med landsmøtearrangementet. Lektor Bjørn Stigum holdt tale med historier fra den tida han var riksinstruktør i NSUA - for øvrig den første. Arne Sørli, Hallvard Magerøy og Knut T. Reinås holdt også taler, sistnevnte om aktiviteten i 70-åra. Solveig Wilhelmsen og Inger Christensen underholdt på piano og klarinett, mens Jan Rudolf Pettersen og Annrid Tollefsen sang viser. Tone Bjåland leste "Krakkjen" av Hans E. Kinck, og det ble vist lysbilder fra aktiviteten før og nå. Og så var det dans etterpå.