1970
I forbindelse med Verdensmesterskapet på skøyter i Oslo arrangerte Studentavholdslaget i Oslo en demonstrasjon utenfor Vinmonopolets utsalg på Majorstua, hvor ett av budskapene var: "La det ikke bli Schenk i år også" (Henspeilte på datidens suverene skøyteløper, nederlenderen Ard Schenk).
En utredningskomitet UK-1 om nye arbeidsformer la fram forslag om at NSUA-skulle prøve å etablere seg i ungdoms-skolen, med avleggere av de gymnaslagene en hadde. NSUA-laget "Stella" på Sandane ble utpekt som prøvelag, og gikk i gang med å starte avholdsarbeid ved Sandane ungdomsskule.
Prøva i Samtidsorientering ble drøftet flere ganger i forbundsstyret i 1970. Det framkommer at Prøva er en stor ressursmessig belastning for NSUA. Det anslås at for å fortsette med Prøva må det stilles krav om lønn til en person i ca. 8 måneder.
Det 15. sosiale studiekurs ble arrangert på Hugali i Valdres 21.-31. mars. 45 faste deltakere og en gjest fra SARL og en fra NGU.
Påskekurset 1970 ble som vanleg arrangert på Hugali Pensjonat i Valdres. Her ser vi nokre av kursdeltakarane. Gerd Blengsli (Steinkjer), Erling Lunnan (Levanger, Tone Kjerkreit (Steinkjer), Aud Bjerring (Oslo), Nils Kåre Vedvik (Tingvoll) og Arne Lindelien (Ringerike).
SA-Trondheim arrangerte Nordiske Studiedager.
Landsmøtet 1970 ble holdt på Tingvoll 3.-4. oktober med representanter for 9 lag og 4 distrikt. De lagene som var representert var: Steinkjer NSUA-lag, Levanger NSUA-lag, SA-Trondheim, Tingvoll NSUA-lag, NSUA-laget Vilje, Molde, NSUA-laget Hugin, Bø, NSUA-laget Lotus, Hønefoss og SA-Oslo. I tillegg var Østlandsdistriktet, Vestlandsdistriktet, Nord-Vestlandsdistriktet og Trøndelagsdistriktet representert. Totalt hadde landsmøtet 69 deltakere. Av årsmeldingen som ble lagt fram på dette årsmøtet går det fram at NSUA i 1969 hadde 789 medlemmer, fordelt på 22 lag.
Noen av disse laga var nok svært hvilende. Men det ble opplyst at medlemstallet i 1970 hadde økt til 830.
Ragnvald Falkener Bertheussen ble gjenvalgt som forbunds-leder. Med seg i styret fikk han: Per Bakken, Knut T. Reinås, Nils Kåre Vedvik, Anne-Brit Dræge og Per Fredheim. Et viktig forslag som var oppe til debatt, var å få til et administrasjonssamarbeid mellom NGU, DNTU og NSUA, og et langsiktig arbeid med sikte på sammenslåing av de tre organisasjonene. Forbundsstyret ble bedt om å legge fram en tempoplan for denne prosessen innen neste landsmøte.
I F-Nytt nr. 3-70 blir det opplyst at NGU og NSUA flytter sammen i felles administrasjonslokaler i Keysersgate 1 fra 1 januar 1971. Tempoet i samarbeidsbestrebelsene var altså upåklagelig.
1971
Studentavholdslaget i Oslo fremmet den 6. februar en resolusjon som ble vedtatt med stort flertall i Det Norske Studentersamfund. Resolusjonen krever stopp av all alkoholreklame og at statens inntekter på alkohol i form av skatter og avgifter skal gå til forebyggende tiltak og alkoholistomsorg.
Det opplyses i FNYTT nr. 1-71 at Randolf Vågen er NSUAs kontaktperson på Fosen gymnas, og vil forsøke å starte lag der, mens Svein Frøytlog er valgt til ny leder i SA-Oslo. NSUA-laget "Lotus" på Ringerike Gymnas arrangerte helgekurs, mens Signe Marie Kittelsaa har overtatt ledelsen i NSUA-laget "Hugin" på Bø gymnas i Telemark.
Den 18. mars arrangerte NSUA "Kunnskapsprøva i alkoholspørsmålet og andre samfunnsspørsmål". Pensum var dette året hentet fra brevkurset "Problem på flasker" av Øystein Søraa, og "Narkotika og Narkomani" av Karl Evang. Dette var en konkurranse som foregikk på lokalorganisasjonsnivå, men også mange folkehøgskoler deltok..
På påskekurset i 1971 la Kent Karlsson (over) og Bengt Åke Bergvall (under) fram sin analyse av alkoholtradisjonen, noe som ga støtet til en ny, ideologisk oppblomstring i NSUA.
Påskekurs ble som vanlig arrangert på Hugali i Valdres, denne gangen i samarbeid med NGU. SSUH-representantene Kenth Karlsson og Bengt Åke Bervall la fram en ny analyse av alkoholtradisjonen, som vakte veldig stor interesse blant deltakerne.
Inspirert av andre organisasjoner, arrangerte også NSUA sommerleir i perioden 20-27. juni, som teltleir i Vassfaret med 15 deltakere. Det framgår bl.a. at man arrangerte FMRs første ølkjøpsaksjon, hvor en 13-åring ble sendt inn i fem butikker i Hønefoss, og fikk kjøpt øl overalt. Man henvendte seg deretter til politiet og søkte om tillatelse til å helle ut ølet offentlig. Dette ble avslått og ølet beslaglagt. Deretter dro aksjonsgruppa til avisa med bilder, og fikk et stort førstesideoppslag som resultat. Andre innslag på leiren var bl.a. hjelpetiltak for stoff-avhengige, hvor to fagpersoner fra Oslo deltok. Det ble også innledet et arbeid med å ta i bruk teater som virkemiddel, og den senere så kjente forfatteren, Tor Bomann Larsen var med som instruktør.
NSUA fikk dette året også en "Grunnsirkel mot rusgift", et studiehefte som tok sikte på å skolere medlemmene i rusgiftspørsmålet, og samtidig være et rekrutteringsverktøy for å få nye medlemmer.
En tillitsmannskonferanse på Gjøvik høsten 1971 med 30 deltakere hadde som hovedinnhold en gjennomgang av denne grunnsirkelen. En av de praktiske oppgavene i grunnsirkelen var avholding av stand, og denne oppgaven ble også gjennomført på tre forskjellige steder i Gjøvik av konferansedeltakerne. Der ble det utdelt flygeblad og samlet inn underskrifter til fordel for å få en stopp på alkoholrelamen. På slutten av året ble det også lansert en s.k. Mot Rusgift-kampanje, som bl.a. besto av et nytt Mot Rusgift-emblem, som også ble produsert som jakkemerke, som postkort og som klistremerker, begge med tekster. Slagordet "Alkohol er narkotika, flest brukere, flest ofre" ble lansert. Jakkemerket ble produsert i 2000 eks. og skulle deles ut til alle som hadde gjennomgått grunnsirkelen. NSUA krevde også copyright for Mot Rusgift-merket.
Det ble også utgitt et stensilert hefte med Mot Rusgift-emblemet på forsiden, hvor en kan øyne at en ny og mer radikal tid er i emning. Her blir det på den ene siden forklart at NSUA er en spesialorganisasjon i alkohol- og narkotikaspørsmålet, mens det på den andre siden blir lagt vekt på "Samarbeid med andre progressive krefter", hvor det bl.a. heter: "Vi i NSUA mener at det er en stor inkonsekvens å kjempe for politisk frigjøring, bedre samfunnsforhold og mer harmoni menneskene imellom, samtidig som man selv er med på å opprett-holde en tradisjon (alkoholtradisjonen) som passiviserer og hindrer at en slik utvikling kan komme i stand. Derfor hevder vi i NSUA at alle politisk bevisste mennesker burde være rusgiftmotstandere".
Landsmøte 1971 ble arrangert på Ringve gymnas i Trondheim 9.-10. oktober. Ved valget ble Ragnvald Falkener Bertheussen gjenvalgt. Med seg i styret fikk han: Knut T. Reinås, Per Bakken, Solveig Melsæter, Nils Stavenes, Johan Bergwitz og Anne-Brit Dræge, med Arne Lindelien, Sven Hugo Granseth og Børge Angell som varamedlemmer. Forbundets Hedersklubbe ble tildelt SA-Trondheim.
I perioden etter landsmøtet begynte spørsmålet om norsk medlemskap i EEC å gjøre seg gjeldende i alle organisa-sjoner, således også i NSUA. Forbundsstyret vedtok å sende et forslag om stilling til norsk medlemskap ut på uravstemning i organisasjonen.
Forbundsstyret var bredt sammensatt av folk fra hele landet