I de siste tiårene har man imidlertid vært tilbøyelige til å mene at avhengighetsbehandling bør foregå frivillig, overfor motiverte pasienter. Det man imidlertid opplever i behandlingsfeltet er at motivasjonen hos rusgiftpasienter er svært vekslende, og mange vil slett ikke inn i behandling selv om det er åpenbart at de er til stor fare for sitt eget liv og helse hver eneste dag, og også til stor bekymring for sine nærmeste og pårørende.
Internasjonal forskning om tvang
Finnes det noen dokumentasjon for at tvangsbehandling er et bedre alternativ? På vegne av den svenske regjering har forskerne Arne Gerdner og Mats Berglund gjennomgått det som finnes av forskning på tvang i avhengighetsbehandling, i Sverige og internasjonalt. Deres rapport er avgitt som et forskningsbilag til regjeringens ”Missbruksutredning” 2011. Innledningsvis sier forfatterne at det er meningsløst å sammenligne tvangsbehandling med frivillig behandling. Alternativet til tvangsbehandling er jo ikke frivillig behandling, men ingen behandling i det hele tatt.
De internasjonale programmene for tvangsbehandling er veldig forskjellige, noen skjer innenfor kriminalomsorgen, mens andre foregår i institusjoner i helsetjenesten, og noen blir gjennomført poliklinisk eller som dagbehandling. Metodene for å evaluere disse programmene er også forskjellige, og det er bare de færreste studiene som imøtekommer de ideelle krav til forskningsdesign. Noe av årsaken til dette ligger i bl.a. at det av etiske grunner kan være vanskelig slumpmessig å plukke ut kandidater til tvangsbehandling – respektive til frivillig behandling, selv om det også finnes eksempler på randomiserte kontrollerte studier.
Den oppsummering forskerne gjør er følgende:
- Tvangsbehandling i ulike former forbedrer deltakelsen og fullførelse av behandling.
- Tvangshenvisning fra dommere (court order) til behandlingsprogram for personer med tung alkoholavhengighet i poliklinisk behandling gir bedre resultater enn for pasienter uten tvangshenvisning.
- Tvangshenvisning fra dommere til langvarig tvangsbehandling for heroinister, der behandlingen innledes på institusjon og følges av flerårig poliklinisk behandling under tilsyn og reinntak på institusjonen ved tilbakefall og sviktende behandlingsoppfølging fra pasientens side, gir på sikt bedre utfall enn for pasienter uten tvangshenvisning.
- Homerisk, strafferettslig tvangsbehandling i form av drug courts (i Norge: Narkotikaprogram med domstolsprogram), dvs. tvang som pasienten i utgangspunktet selv har valgt istedenfor annen straff, hvor straffereaksjoner og i siste instans fengsel er resultatet ved manglende oppfølging fra pasientens side, viser positive resultater.
- To store mulitsenterstudier viser at tvangsbehandlede pasienter har bedre utfall enn frivillige. Kvinner med psykiske lidelser i tillegg til avhengighet har bedre utfall når det gjelder alkohol, narkotika, psykisk helse og traumer i tvangsbehandling enn i frivillig behandling, og bedre i integrert behandling enn i ren avhengighetsbehandling.
Gerdner og Berglund har også gjennomgått svensk forskning og skriver at mens amerikanske studier viser at pasienter i tvangsbehandling har bedre utfall enn pasienter i frivillig behandling (på grunn av høyere gjennomføringsgrad), så viser svenske studier ingen slike forskjeller. Dataene viser imidlertid ingen større negative effekter av tvangsbehandling enn av frivillig behandling. Dødeligheten ved begge behandlingsformer er for eksempel like høy. Tatt i betraktning at de tvangsbehandlede i Sverige også gjennomgående er et tyngre klientell, viser dette at det ikke er mer risikabelt å behandle folk med tvang enn under frivillighet.