Heroin lite egnet som substitusjonsmedikament
Heroin som erstatningsmedikament er mindre egnet enn metadon/subutex/suboxone, de medikamenter som i dag brukes i legemiddelassistert rehabilitering i Norge, LAR, sier leder i Forbundet Mot Rusgift, Knut T. Reinås til Aftenposten. Heroin har mye kortere forbrennings-/virketid enn de øvrige medikamentene. Dette innebærer at heroininntak må gjentas tre-fire ganger i døgnet for å holde abstinenssymptomene unna, mens metadon kun må inntas én gang om dagen, og Subutex/Suboxone kanskje annenhver dag. Med metadon/Subutex blir det dermed mulig for en pasient å delta i arbeid/utdanning eller annen rehabilitering, mens situasjonen for en heroinpasient vil kretse rundt stoffinntaket. Man kan passivisere pasientene på den måten, men dersom hjelpeapparatet har som ambisjon å gjøre den opiatavhengige uavhengig og i størst mulig grad i stand til å greie seg selv, da er metadon/Subutex å foretrekke framfor heroin, sier han.
Hjelper ikke de mest nedkjørte
Professor Helge Waal, leder av SERAF, sier til Aftenposten at heroin ikke hjelper de aller hardest rammede opiatavhengige, fordi man ikke kan forvente at de skal greie å møte opp to-tre ganger daglig på samme sted for å få heroin. Han sier til Klassekampen at det ikke er kommet fram noe nytt i denne debatten. Delegasjoner fra offentlige myndigheter har sett på systemet i Sveits tidligere, det nye er at Hanssen har snakket med Nini Stoltenbergs mann, sier han.
Ikke lavere dødelighet i Sveits
Forsker ved SIRUS, professor Edle Ravndal sier til Aftenposten at dødeligheten ikke er lavere blant de opiatavhengige som har deltatt i det sveitsiske heroinprogrammet, sammenlignet med dem som har fått andre former for behandling. Hun peker også på at behandling med heroin er langt mer ressurskrevende enn annen behandling. Kriminaliteten er heller ikke redusert mer enn blant tilsvarende grupper som fikk behandling med metadon, sier hun.