Helse- og omsorgsdepartementet
v/Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen
Postmottak@hod.dep.no

Oslo 03.05.2011
 
 
Heroinassistert behandling – ikke et spørsmål for politiske flertallsvedtak.
 
Forbundet Mot Rusgifts årsmæte har merket seg debatten som har gått om Stoltenbergutvalgets rapport, og spesielt diskusjonen om heroinassistert behandling av opiatavhengige.
I Norge er det Statens legemiddel­verk som godkjenner legemidler, og det er Helse-direktoratet som gir anbefalinger om hvilke lege­midler som bør brukes til ulike formål. Nye lege­midler kan først tas i alminnelig bruk når det er gitt en markedsføringstillatelse fra Statens lege­middelverk. Utstedelse av en slik tillatelse forut­setter at kravene til dokumentasjon for kvalitet, sikkerhet og effekt av det enkelte legemiddel er oppfylt. Spørsmålet om hvorvidt heroinassistert behandling skal innføres, burde etter FMRs syn også ha vært behandlet på ovenstående vis. Det er en oppsiktsvekkende forskjell mellom opiatavhengighet som sykdomstilstand og andre sykdommer når medikamentvalg legges ut til offentlig høring. Valg av legemiddel må foretas av medisinsk og farmakologisk ekspertise. Noe annet ville vært helt uakseptablet ved en hver annen medikamentkrevende behandlingsform.
Når nå det uheldige har skjedd at saken har vært ute på høring, har Forbundet Mot Rusgift merket seg at det store flertallet av høringsinstanser har gått imot at det igangsettes et prøveprosjekt med heroin. På et faglig grunnlag vil FMR gi sin tilslutning til flertallssynet, og oppfordre Regjeringen til å si nei til heroin i behandling av opiatavhengige, og i stedet satse på å bygge opp dagens Legemiddelassistert Rehabilitering til et akseptabet innsatsnivå. Her er det ennå langt igjen.
 
Med vennlig hilsen
Forbundet Mot Rusgift
 
Knut T. Reinås
forbundsleder