Kvinners alkoholbruk har endret seg vesentlig de siste årene. Kvinner drikker nå mer vin enn menn. Unge jenter drikker dobbelt så mye som for 10 år siden. Finnes det noe urovekkende i dette, bortsett fra den generelle kunnskapen om at når alkoholforbruket i en befolkningsgruppe øker, så øker også alkoholskadene? Her gjengir vi 3 norske forskeres synspunkter på ulike sider av forholdet mellom kvinner og alkohol.
Professor i sosiologi, Edle Ravndal, SIRUS:
- l Kvinners alkoholforbruk i Norge er fordoblet i løpet av 30 år.
- l Kvinnerollen virker både beskyttende og befordrende for kvinners alkoholbruk (gjennom ektefeller som drikker mye).
- l Det er viktig å skille mellom forhold relatert til alkoholforbruk og forhold relatert til alkoholproblemer/avhengighet.
- l Det er også viktig å skille mellom ulike grupper av kvinner med alkoholproblemer. Det er ikke så interessant å sammenligne kvinner og menn.
- l Det er ikke mengden av roller som er viktig i forhold til alkoholproblemer, men mangel på ulike roller.
- l Psykiske problemer, sivilstatus, familie, arbeid og nettverk er viktige arenaer å kartlegge dersom man vil forstå kvinners alkoholbruk og alkoholproblemer.
- l Relasjonsperspektivet er viktig. Kvinners større vekt på/behov for relasjoner kan være med på både å forklare og å forebygge alkoholproblemer hos kvinner.
Overlege Kristina Kjærheim, Kreftregisteret
- l Brystkreft skiller seg fra de fleste andre kreftsykdommer ved at risikoøkningen inntreffer ganske tidlig.
- l Alkohol har betydning for kreftrisikoen i Norge, også når det gjelder brystkreftrisiko.
- l Alkoholkonsumet er en av de få risikofaktorene for brystkreft som kan modifiseres.
- l Aktuelt konsum er viktigere enn tidligere konsum, dvs. det er aldri for sent å redusere konsumet eller kutte ut alkoholen.
- l Interaksjoner med andre risikofaktorer og genetiske forhold gjør at risikoen ved et gitt konsum ikke er lik for alle. Høyrisiko-grupper kan eventuelt utpekes i framtiden, ettersom vi ikke vet nok om dette i dag.
Professor Ann-Mari Brubakk, St. Olavs Hospital
- l Alkohol er et av de giftigste stoffene for barnets hjerne vi kjenner til i svangerskapet.
- l Fra den gravides blod trenger alkoholen direkte gjennom til fosteret. Det går rett til hjernen som er i utvikling gjennom hele svangerskapet. Alkohol er svært skadelig selv i små mengder.
- l Skadene alkohol påfører fosteret deles i hovedsak inn i Føtalt Alkohol Syndrom (FAS) og Føtale Alkoholeffekter (FAE). FAS gir et spesielt utseende, vekstreduksjon, lite hode og/eller andre problemer med sentralnervesystemet. FAE gir derimot normalt utseende, men samme problemer med sentralnervessystemet. Skadene på sentralnervesystemet gir seg utslag i kognitive, motoriske og atferdsmessige problemer.
- l Ca 70% av barn som er alkoholskadet har ADHD. Mange mener at det finnes spesielle perioder av svangerskapet hvor det er farlig å drikke alkohol. Men det er like skadelig å drikke tidlig som sent. Sannsynligvis er alkohol den hyppigste årsakene til mental retardasjon i verden.