Jenter bruker mer rusgifter enn tidligere, og utviklingen har skjedd raskt. På en del områder er jenter dessuten mer sårbare enn gutter. At foreldrenes holdninger har større betydning for jentenes rusgiftbruk enn for guttenes kommer også markant fram i undersøkelsen, og nettopp det synes forskerne er ganske oppsiktsvekkende.
- Jeg er litt bekymret for jentene som gruppe. Endringene har kommet ganske så fort, konkluderer Siri Håvås Haugland. Sammen med Paula Sofie Haugan i Midt-Norsk kompetansesenter for rusfaget, håper hun nå å kunne avlive noen myter. «Det nytter ikke hva jeg gjør likevel», er en av dem. For det nytter. Er du forelder, er dine egne holdninger nemlig av stor betydning.
På bakgrunn av undersøkelsen gis følgende råd til foreldre:
" Ikke gi alkohol hjemme.
" Ikke sende alkohol med på fest.
" Bry seg om og sette klare grenser. Det er ikke OK at ungdommen drikker seg full.
" Interessere seg for og kjenne til hvem ungdommene er sammen med på fritiden.
" Investere for å styrke samholdet i familien.
Undersøkelsen viser at det å få alkohol hjemme slår klart ut i forhold til økt rusgiftbruk, og spesielt blant dem som har fått flere ganger. Blant ungdommene som får med seg alkohol på fest, skjer det oftere at de drikke seg fulle mange ganger, at de begynner tidligere og at de blir tilbudt eller prøver narkotika. Dette slår sterkere og mer negativt ut for jenter enn for gutter. Også når det handler om foreldrenes kjennskap til hvem ungdommene er sammen med på fritiden, samholdet i familien, foreldrenes restriktive eller liberale holdninger og foreldrenes holdning til ungdoms beruselse, er dette momenter hvor jenter påvirkes i større grad.
Du kan lese om undersøkelsen i Levanger-Avisa.
Du kan lese hele rapporten hos NT-Forsk.