forebygging-300.jpgAldersgrenser

Aldersgrensene for kjøp og skjenking av øl, rusbrus og vin er i dag 18 år, mot 20 år for brennevin. Den gjennomsnittlige debutalder for bruk av minst en enhet alkohol var i 2006 14,6 år i Oslo og 14,8 år i landet som helhet. Dette viser med all tydelighet at de nåværende aldersgrenser ikke bidrar nok til å holde alkoholforbruket blant ungdom nede. Trafikkulykker – offentlig fyll – og grunnlag for senere alkoholavhengighet for et større antall mennesker er prisen å betale.

Det er hevet over tvil at det er ølet som er ungdommens rusdrikk nr. 1, og bruken av vin og rusbrus sprer seg spesielt blant unge jenter. Det er også påvist at tidlig alkoholdebut legger grunnlag for et høyere alkoholforbruk senere i livet sammenlignet med personer som debuterer senere. Folkehelsemessig vil det være mye å vinne på å heve aldersgrensene – og derved utsette debutalderen med kanskje ett til to år.

Det finnes internasjonale erfaringer som peker i retning av at en heving av aldersgrensene kan være en vellykket strategi.

I 1970-åra senket mange stater i USA sine aldersgrenser for å kjøpe alkohol fra 21 til 18 år. Basert på erfaringene fra disse endringene vedtok USA en føderal lov i 1984 som innebar at full støtte til utbygging og vedlikehold av veier bare ble gitt til stater med 21 års aldersgrense for kjøp av alkohol. Resultatet var at etter en tid hadde alle statene økt aldersgrensene til 21 år.

Det ble gjort mange studier av effektene av disse endringene. Konklusjoner:

  • Når aldersgrensene ble senket, ble det flere trafikkulykker der alkoholpåvirkede 18 til 21 åringer var involvert.
  • Når aldersgrensene ble hevet, ble det færre trafikkulykker der alkoholpåvirkede 18 til 21 åringer var involvert.
  • I noen, men ikke alle statene, ble det også påvist en generell nedgang i alkoholkonsumet blant 18 til 21 åringer.

På denne bakgrunnen går Forbundet Mot Rusgift inn for en heving av aldersgrensen for øl, rusbrus og vin fra 18 til 20 år i Norge.

Rusgiftforebygging i skolen

Forskning har vist at norske skoleelever har utilstrekkelige kunnskaper om alkohol og narkotika. Det foreslås at rusgiftkunnskap, tilpasset alderstrinnet, skal inn som et gjennomgående tema i fagplanene i grunnskole og videregående skole. Denne undervisningen må knyttes opp mot foreldrerettet arbeid.

Midler til rusgiftforebyggende tiltak i skolen legges inn i rammetilskuddet til alle kommuner.

Det etableres et nasjonalt program for rusgiftundervisning, som inkluderer utvikling av læremidler og kvalifisering og etterutdanning av lærere. Det bør være en AN-lærer på hver skole.

Rusgiftpolitiske organisasjoner

Frivillige organisasjoner har en viktig rolle å spille i forebyggende arbeid, både ved å engasjere og ved å aktivisere. Vi vil videreføre ordningene med tilskudd til rusgiftpolitiske organisasjoner, både nasjonalt og på kommuneplan. Disse overføringene bør være så store og forutsigbare at de tillater en organisasjon å drive en virksomhet som kan konkurrere om oppmerksomheten med kommersielle tiltak.

Et nasjonalt forebyggingsforum

Vi går inn for å etablere et nasjonalt forebyggingsforum, med blandet deltakelse fra frivillige rusgiftpolitiske organisasjoner, forskningsfora, helseforetak og kommuner. Forumet skal være rådgivende for Helse- og omsorgsdepartementet, Justisdepartementet, Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Barne- og likestillingsdepartementet og Kunnskapsdepartementet.

Helsefaremerking

Helsefaremerking av alkoholvarer blir nå gjennomført flere steder i utlandet. Vi går inn for at alkoholvarer i Norge skal merkes som trafikkfarlige, farlige for gravide og sterkt avhengighetsskapende.  

Spørsmål:

  1. Det foreslås en heving av aldersgrensen for kjøp og skjening av øl og vin fra 18. til 20 år.  Hva er din tanke om det?
  2. Det foreslås at rusgiftundervisning skal inn i skolen på alle klassetrinn? Har du noen tro på at det vil virke forebyggende?
  3. Det foreslås en sterkere støtte til rusgiftpolitiske organisasjoners forebyggingsarbeid. Har ikke de frivillige organisasjonene utspilt sin rolle – bør ikke dette arbeidet overtas av profesjonelle?
  4. Programmet foreslår opprettelsen av et nasjonalt forebyggingsforum. Hvilken effekt vil et slikt forum kunne få?
  5. Hva skulle hensikten være med en helsefaremerking på alkoholpakninger (flasker og kartonger) være?

Send dine reaksjoner til post@fmr.no