Men skal du være med i toppen i dag, ødelegger du ikke hjernen din med rusgifter! Selv har han alltid vært nøktern og medgir at han nærmest har jukset med å ikke drikke under NM i cafè-sjakk i Bergen hvor det nettopp skal spilles sjakk og drikkes. Og snakkes høyt.
– Får jeg en ølskvett, er det nok til at jeg spiller dårligere, fremholder han.
Simen Agdestein har liksom alltid vært her. Vidunderbarnet – for det må han ha vært – fyller faktisk 50 år 15. mai i år. Mange husker Simen fra åtte år på Lyns A-lag i fotball. Han spilte også åtte A-landskamper i fotball og scoret ett mål (2-3 mot Tsjekkoslovakia i Bratislava). Men selv om han sånn sett var et multitalent, var det sjakken som vant ham til slutt.
– Likevel opplevde jeg flere ganger at fotballspillet var på sitt beste etter at jeg kom hjem fra slitsomme sjakkturneringer og kunne få løpe ut og boltre meg på fotballbanen.
SJÅFØR PÅ RUSSEBILEN
Simen Agdestein har alltid vært dønn seriøs, både i sjakken - og med fotballen.
– Likevel opplevde jeg flere ganger at fotballspillet var på sitt beste etter at jeg kom hjem fra slitsomme sjakkturneringer og kunne få løpe ut og boltre meg på fotballbanen.
– Jeg drakk heller ikke i russetiden. Var sjåfør på russebilen vår og trivdes med det. De som er på topp i sjakken i dag har sin personlighet og sine greier, men alkohol og festing er ikke fremtredende i deres livsstil. Verdens beste leker og har det gøy, men de drikker ikke.
De som er på topp i sjakken i dag har sin personlighet og sine greier, men alkohol og festing er ikke fremtredende i deres livsstil.
Sånn sett var også vekselbruket med fotballen bra for Simen. Asker-gutten spilte på Askers lag i de yngre årsklasser. 15 år gammel begynte han i Oslo-klubben Lyn. Da hadde han begynt med sjakk som 11-åring, og fotballen var bare for hygge.
– Likevel opplevde jeg flere ganger at fotballspillet var på sitt beste etter at jeg kom hjem fra slitsomme sjakkturneringer og kunne få løpe ut og boltre meg på fotballbanen.
BLIR FRYKTELIG SLITEN
– Jeg blir fryktelig sliten av å spille sjakk. Det krever så enormt av kreftene dine. Kroppen og hodet ditt arbeider både før kampen. Underveis. Etterpå. Og hele natten. Sjakken er en 24-timers greie. Du ser Magnus Carlsen. Han blir også sliten. Men han er som en maratonløper på sjakkfeltet. Mange ganger ser han helt utslitt ut, men du skal ikke la deg lure av kroppsspråket hans.
Gode spillere gir seg ikke så lett. Taper du eller spiller remis og blir irritert, drar du det gjerne med deg inn i neste parti. Men har du energi, kan du berge det utroligste parti. For egen del klarer jeg ikke å spille sjakk lett. Det er «all in», og er jeg ikke opplagt, spiller jeg fryktelig dårlig. Da har jeg ikke energi til å sette den siste spikeren i kista. Da er det godt å koble av med noe helt annet. For meg var det fotballen. For Magnus Carlsen er det også mye fysisk og lek og moro. Basket, fotball, lek med ballen. Alt som kan bidra til å frigjøre sjakktanker fra hjernen.
Likevel opplevde jeg flere ganger at fotballspillet var på sitt beste etter at jeg kom hjem fra slitsomme sjakkturneringer og kunne få løpe ut og boltre meg på fotballbanen.
SJAKKGLEDEN DET VIKTIGSTE
Simen Agdestein er lektor på Toppidrettsgymnaset på Bekkestua i Bærum. Der har han 12 elever på sjakklinjen. Han har trent Magnus Carlsen i 10 år fra han var ni. Magnus kom til toppidrettsgymnaset som 15 åring.
– Å så entusiasme og sjakkglede er det viktigste for meg nå. Greier jeg å bringe videre gleden ved sjakken, er noe vesentlig gjort. Og skal du bli en god sjakkspiller må du frivillig spille og trene fire-fem timer hver dag. Du må spille mest mulig – og når som helst og hvor som helst. Og du må like det. Sjakken er altoppslukende. Den tar deg med hud og hår.
– Skal du nå toppen så er ikke sjakk og alkohol noen god kombinasjon!