Det er ikke tilfeldig at Dopingtelefonen ble lagt under hormonlaboratoriet ved Aker Universitetssykehus HF, fortsetter Tveitan. Det gir våre brukere optimale faglige svar på deres henvendelser, fordi mye av fagekspertisen på doping holder til her. At vi er forankret i et spesialisthelsemiljø er viktig fordi Anabole Androgene steroider (AAS) på linje med andre hormonpreparater i utgangspunktet er medisiner, og skal eventuelt bare brukes etter forskrivning fra lege.
Dopingtelefonen er en anonym og nøytral tjeneste, som skal drive antidopingarbeid, utenfor den organiserte idretten i Norge. Tjenesten ble etablert i 2003.
Det stadig økende antall henvendelser fra forskjellige instanser viser viktigheten av det arbeidet vi gjør, forteller en engasjert prosjektleder. Dette vises bl.a. gjennom daglige henvendelser fra bekymrede og til dels fortvilte foreldre,som ringer telefonen fordi de har funnet dopingsutstyr på barnas rom, eller har sett en personlighetsforandring som har fått dem til å lure. De trenger råd og aller helst noen svar. Her har Dopingtelefonen en av sine viktigste funksjoner, for nesten 50 prosent av telefonene de får kommer nettopp fra pårørende.
Ofte begynner historiene deres med at de har blitt glade for å se sønnen eller datteren begynne å spise sunnere, samtidig som barna begynner å trene på helsestudio.
Personlighetsforandring
Men det varer bare en liten stund, før det skjer som så ofte skjer, at skinnet bedrar. Foreldrene kan oppleve personlighetsforandring, som vanskelig kan forklares ut fra ungdomsopprør alene. Noen ganger finner de brukerutstyr på rommet til den unge, eller de forstår på andre måter at noe er galt. Gode råd blir dyre for bekymrede foreldre, som ofte ikke vet hva de skal gjøre. Dopingtelefonen blir livbøyen som hjelper disse foreldrene videre.
Her er det viktig å understreke at det så langt fra bare er gutter vi snakker om, sier Tveitan og henviser til økningen av Efedrin-bruk blant jenter. Efedrin er lik amfetamin strukturmessig og kan derfor føre til rusgiftavhengighet. Vi har henvendelser fra jenter helt ned 13 års alderen.
Vil ha perfekt kropp
Doping, slik som vi ofte møter den på Dopingtelefonen, handler i all hovedsak om én ting, hvordan oppnå den perfekte kropp på raskeste og enkleste måte. Hvordan møte idealene fra mediepress om den perfekte kropp, og dertil mer eller mindre innbilte forventninger fra omverdenen.
Fysioterapeut, Margaret Tveitan har arbeidet lenge i idrettsmiljøet, og henviser til dyktige kolleger i Antidoping Norge. Der handler det om å stoppe prestasjonsfremmende midler blant idrettsutøvere. På godt norsk gjelder det å hindre juks for å vinne.
Dopingtelefonen er et verktøy for å bekjempe doping blant gjennomsnittsnordmenn. Her ringer unge helt ned mot 13 års alder som nettopp har begynt med dopingmedikamenter for å få det de tror vil være den perfekte kropp, på lik linje med den 35 år gamle mannen som vil eller har begynt med AAS for å ta snarveien til kroppen som han tror vil imponere damene. De vil ha informasjon, og spesielt de unge lurer på om dette er farlig.
Alvorlig redd for skadene
Men ikke bare det, her ringer også dopbrukeren som har kommet så langt inn i sin skadelige avhengighet at han eller hun har blitt alvorlig redd for hva de ser og opplever med sin egen kropp. En ting er kroppslige forandringer som bryster på menn osv., en annen ting er personlighetsforandringer som kan komme både på kort og lang sikt.
Når disse er nevnt, peker Margaret Tveitan også på helsepersonell, politi, tollvesen, skole, media og andre som møter dopingsproblemer i sin daglige jobb. Mange telefoner kommer også fra disse.
Doping kan på mange måter sammenlignes med russisk rulett. Noen mennesker tar èn kur, og lar det bli med det. Andre blir avhengige.
Når man bruker doping (AAS) er dosene mye høyere enn det kroppen normalt produserer av testosteron. Dermed skrus hypofysen av, og egenproduksjonen av testosteron opphører. En annen ting er at hjertet mister sin smidighet og man kan få kalkpåleiringer i årene knyttet til hjerte. Dette viser forskning i regi av dr. Paul Vanberg ved Aker Universitetssykehus HF.
Følsomme hormoner
Vi snakker for øvrig ikke om hvilke hormoner som helst. Eller det er vel egentlig nettopp det vi gjør når vi snakker om hormoner som tilføres utenfra, for å oppnå noe som for menneskekroppen ellers ville vært umulig. Naturlig hormonproduksjon erstattes av kunstige hormoner, som skal bygge en kropp vi fra naturens side ikke var laget for å få. Det er ikke mye i menneskekroppen som er mer følsomt for ubalanse enn hormonproduksjonen vår, og bivirkningene blir meget lett deretter.
At noen får større fysiske og mentale problemer med dopingbruk enn andre har enkelt sagt å gjøre med at hver og en av oss er født med forskjellige genetiske egenskaper. Problemet er at grensen for hva hver og en av oss tåler er umulig å vite før vi har prøvd, og når vi prøver, kan det der og da være for sent. Derfor bruker Margaret Tveitan den relativt dramatiske sammenligningen med russisk rulett.
Vi får også henvendelser fra idrettsutøvere, fordi de er sikret anonymitet.
Mangler behandlingstilbud
Avslutningsvis forteller Margaret Tveitan om en av sine største ønsker i antidopingarbeidet. Norge har et stort behov for et behandlingstilbud for mennesker som trenger hjelp for både kort- og langtids skadevirkninger som skyldes bruk av doping. Aker Universitetssykehus HF er i gang med dette arbeidet.
Omfanget av dopingbruk innenfor og utenfor organisert idrett synes å være økende. Dette ser man både gjennom økning i antall henvendelser, og i nyere omfangsundersøkelser.
I Sverige har man for lengst fått satt dette i system, samtidig som det er forbudt å bruke dopingmidler. Det arbeides for å kriminalisere dopingbruk i Norge også. Kjøp og salg av AAS er forbudt i Norge, men bruk er tillatt.
Du finner Dopingtelefonen på Internett på www.dopingtelefonen.no, eller du kan ringe 80050200 hver ukedag mellom klokken 9.00 og 15.00. Det er gratis å ringe, og man er anonym. Det samme gjelder om man kommuniserer via e-post.
På nettstedet finner du for øvrig mye god informasjon, inkludert anonymiserte historier basert på brev mottatt av telefonens brukere. Her er mange erfaringer man kan ta del i, og nettstedet anbefales derfor på det sterkeste.