En gjenganger under Marihuana-marsjen i Oslo har vært «Cannabisidyll, ikke hjemmefyll», og
i debatten sammenliknes gjerne hasj med alkohol. Men hasj er heller et supplement til alkohol enn et alternativ, viser alkohol- og narkotikaforskningen.
DOBBEL PÅVIRKNING
I lang tid har forskerne visst at de som bruker mye alkohol også bruker mye hasj. Forskere ved FHI har belyst i hvilken grad ungdom inntar disse rusmidlene samtidig. I studien Under double influence1 som ble publisert tidsskriftet Drug and Alcohol Dependence analyserte de data fra to store undersøkelser av skoleungdom.
Den ene undersøkelsen bygger på svar fra 17.000 norske 14–20-åringer. Åtte prosent hadde brukt cannabis det siste året, og de aller fleste av disse (82 prosent) hadde brukt alkohol og cannabis samtidig minst en gang i løpet av det siste året.
Den ene undersøkelsen bygger på svar fra 17.000 norske 14–20-åringer. Åtte prosent hadde brukt cannabis det siste året, og de aller fleste av disse (82 prosent) hadde brukt alkohol og cannabis samtidig minst en gang i løpet av det siste året.
Videre analyser viste at i fire av fem tilfeller der cannabis ble brukt, ble det også drukket alkohol. Også i den andre undersøkelsen, som favnet 15–16-åringer i 35 europeiske land, hadde flertallet av cannabisbrukerne brukt stoffet i kombinasjon med alkohol.
BLANDINGSBRUK I TRAFIKKEN
Også andre undersøkelser viser at alkohol og cannabis brukes oftere enn cannabis alene. Divisjon for rettstoksikologi og rusmiddelforskning ved Folkehelseinstituttet finner oftere alkohol sammen med cannabis enn cannabis alene i blodprøver fra bilførere som er mistenkte for kjøring under påvirkning.
LITE KUNNSKAP OM VIRKNINGER
– Tidligere forskning har vist at samtidig bruk av cannabis og alkohol kan være mye mer risikofylt enn bruk av disse stoffene hver for seg, hevder Ingeborg Rossow ved FHI
Studien av rusmiddelpåvirkete bilførere i Norge viser at selv en liten mengde cannabis i tillegg til alkoholen, forringer bilførerenes evne til å konsentrere seg og reagere i kjøresituasjoner dramatisk. Risikoen for å bli straffet var dobbelt så høy for dem som var påvirket av begge stoffene som tilsvarende for ett av stoffene.
– Selv i lave doser er kombinasjonen av alkohol og cannabis en betydelig risikofaktor i trafikken, sier Jørgen Bramness ved SERAF. Han opplyser at det ikke er gjort andre sammenliknende studier av sterk rusmiddelpåvirkning hos mennesker, men at mindre eksperimentelle studier på alkohol og THC har vist at effekten av disse stoffene sammen er additiv, det vil si at den er lik summen av de separate effektene. – Det gir en sterkere rus når det ene stoffet kommer i tillegg til det andre.
Studien av rusmiddelpåvirkete bilførere i Norge viser at selv en liten mengde cannabis i tillegg til alkoholen, forringer bilførerenes evne til å konsentrere seg og reagere i kjøresituasjoner dramatisk.
INGEN BUFFER MOT ALKOHOL
– Når vi skal vurdere konsekvenser av cannabisbruk blant ungdom, må det sees i lys av at cannabis oftest inntas samtidig med alkohol, sier Ingeborg Rossow. – Denne kunnskapen er også av betydning for hvordan vi kan forebygge avhengighetsproblemer.
– Tidligere er det brukt argumenter om at en restriktiv alkoholpolitikk vil føre til at ungdom heller ruser seg på cannabis enn på alkohol. Våre funn tyder tvert imot på at tiltak som reduserer tenåringsdrikking også kan bidra til å redusere de unges bruk av cannabis, sier Rossow som legger til at framtidig forskning også bør gi svar på hvorfor cannabis brukes samtidig med alkohol.
FAKTA
Hvis cannabis og alkohol brukes samtidig er det større sannsynlighet for negative bivirkninger, enten fysiske (greening out) eller psykiske (panikk, angst og paranoia). Rusen blir mye vanskeligere å forutse. Det skjer lett at en blir mer beruset enn tenkt og skader seg som følge av at man blir uoppmerksom og mister kontrollen.
KILDER
NCpic, National cannabis prevention and information centre, Australia
1. Hilde Pape, Ingeborg Rossow og Elisabet E. Storvoll
«Under double influence», Drug and Alcohol Dependence 2009, s. 101-169.