viggo Jørgensen vart styreleiar i NSUA-laget "Sophus" på Lillestrøm i 1961, og vart nokre år seinare riksinstruktør i organisasjonen og forbundsleiar i 1966
Vanligvis hadde vi mellom 70 -150 medlemmer på møtene, og antall medlemmer med betalt kontingent var på det meste ca. 220 - 230.
På møtene tok vi opp både politikk, idrett, lokalpolitikk, læreplan og andre aktuelle ting. Vi hadde møter hver 14.dag. Ofte startet vi med en film som varte 15 - 20 minutter. Vanligvis startet den nøyaktig på det annonserte tidspunktet, for eksempel klokken 19.00 eller 19.15. Det førte til at vi hadde en mengde medlemmer som kom 5 minutter før start, for filmen ville de se. Så gikk det slag i slag med programposter, først foredrag, og vi avsluttet med dans i ca. 45 minutter. Elevene deltok aktivt i debatten etter foredraget. Jeg husker bl.a. den russiske ambassadøren til Norge deltok sammen med 3 andre medarbeidere. Vi hadde mellom 150 og 200 deltakere, og det var en livlig debatt hvor politikk var hovedemnet.
Jeg husker en mor som kom og takket meg for den betydelige innsats vi gjorde i avholdslaget, og hun var så stolt over sin 15-årige sønn som var blitt aktivt medlem hos oss. Det er også på sin plass å nevne en del medlemmer i Lillestrøm og Oslo som jeg står i kontakt med enda. Vi var også aktive utdelere av Folket. Vi fikk tilsendt 75 stk med jevne mellomrom, og det ble delt ut til medlemmer og noen ikke-medlemmer i det store frikvarteret.
Mens jeg gikk på gymnaset ble jeg valgt til varamann i landsstyret i Oslo. Liv Hatland var formann, og jeg fikk fort kunnskap om foreningsarbeid på landsplan og i de øvrige nordiske land. Jeg deltok på flere nordiske møter. Første gang var i Karlstad i 1963. Flere landsmøter ble holdt i Sverige,
og det var alltid inspirerende å være norsk gjest i et forbund som var mye større enn NSUA.
Etter gymnaset fikk jeg tilbud om å bli riksinstruktør, noe jeg takket ja til. Det var å reise rundt i landet og besøke eksiste-rende lag. Programmet var bl.a. å fortelle om virksomhet andre steder eller fortelle om nyheter eller andre begivenheter. Noen ganger hadde enkelte lag weekendkurs i edruskaps-spørsmål lørdag og søndag, og det ble en del forelesninger på meg. Også andre holdt foredrag.
Arbeidet var også å vekke gamle lag til nytt liv eller å forsøke å stifte lag der det før ikke hadde vært noe virksomhet. Grunnlaget med foreningsarbeid hadde jeg fra Lillestrøm, samtidig som det var nye ting å hente i de andre lagene. Jeg trivdes så godt med arbeidet at jeg fortsatte i 2 år til. For å finansiere mye av utgiftene besøkte jeg mange gymnas fra Kristiansand i sør til Trondheim i nord. Det var en fin anled-ning til å besøke skoler som ikke hadde avholdslag.
Arbeidet i NSUAs landsstyre fortsatte i disse årene, og jeg ble valgt til leder eller formann et par år etter riksinstruktørjobben. Det var mange andre styremedlemmer som sammen dannet et slagkraftig styre. Det var styremøter hver andre måned som sammen med landsmøtene trakk opp retningslinjene for arbeidet. Mine etterfølgere som riksinstruktører var aktive, engasjerte og idèrike. På styremøtene var det forbundets prinsipprogram, økonomien, edruskapskurs, konferanser som Statens Ungdomskonferanse og Landsrådet for Edruskaps- undervisning, riksinstruktør og andre viktige saker som ble diskutert. Jeg ble fanget av edruskapstanken og de ideer vi kunne realisere gjennom totalt avhold, og jeg er fortsatt avholdsmann. Det jeg lærte gjennom unge år i NSUA har gitt meg mange gleder i det videre liv.
Viggo Jørgensen, Oslo