Cannabis ur ett barnperspektiv

Påverkan från föräldrars och barns bruk Ida Crispien och Misrî Kasirga

 

FNs barnekonvensjon er den eneste av menneskerettighetskonvensjonene som nevner narkotika. I artikkel 33 er det i klart språk slått fast at barn skal beskyttes fra illegal bruk og handel med narkotika. Til tross for dette mangler vi et tydelig barne- rettighetsperspektiv i narkotikadebatten.

 

Cannabis har blitt brukt av mennesker i mer enn 4000 år, med opprinnelse fra Sentral-Asia. Men i de senere årene er det rusgivende stoffet icannabis, THC økt fra 1,5 prosent på 60-tallet, til gjennomsnittlig 15 prosent i dag gjennom selektive dyrkningsmetoder.

Cannabis med høyere potens innebærer større helserisiko for brukeren, enn det som ble brukt under 1960-tallets hippiekultur.

BARN PÅVIRKES AV CANNABIS

Rapporten beskriver hvordan barn påvirkes av egen bruk, men også av foreldrenes holdninger til cannabis – fra graviditet og gjennom barnealder. Det gjøres også en sammenligning med Canada, som legaliserte cannabis i 2018, og hvor en av fire foreldre i dag bruker cannabis til såkalt «rekreasjonsbruk».

Dette til tross for at barn som vokser opp med foreldre som bruker cannabis har høyere risiko for å bli neglisjert, utsatt for cannabisrøyk og havne i akutt forgiftning. Noe som viser betydningen av barneperspektivet i utformingen av ruspolitikken.

BARNS EGEN CANNABISBRUK

Cannabisbruk har både fysiske og sosialt negative effekter på barn, spesielt fordi barns og unges hjerne er under utvikling fram til omkring 25-årsalderen, og er denne tiden mer sårbar.

I Canada er aldersgrensen for å bruke cannabis i mange provinser 18 år, men i noen stater er den 19 år og i Quebeck 21 år. Til tross for aldersgrensen er det mange mindreårige som bruker cannabis. Ifølge Canadian Cannabis Survey (2023) er det 43 prosent i aldersgruppen 16–19 år som har bruk cannabis de siste 12 månedene.

HVORDAN PÅVIRKER CANNABIS KROPPEN?

Det endocannabinoide systemet, finnes hos alle mennesker, og sender signaler mellom nervecellene i hele kroppen, men først og fremst i hjernen. Kroppen er utstyrt med egne endocannabinoider som sender signaler, og som påvirker prosesser som søvn, appetitt, humør og følelse av smerte, men kanskje også evne til å lære og huske.

Det aktive stoffet i Cannabis, THC, har en liknende cellestruktur som endocannabinoidene, men virker sterkere og kan lett overta det indre endocannabinoide systemet, og dermed forsterke prosessene i hjernens belønningssystem.

I barne- og ungdomsperioden, før hjernen er fullt utviklet, er den svært sårbar. Cannabisbruk kan føre til forandringer i hjernen. Det kan føre til atferdsendringer som økt aggressivitet eller mangel på empati. Ytterligere konsekvenser av cannabisbruk er svekket hukommelse og oppmerksomhet. Gjennom studier over mange år vet vi at cannabisbruk også kan føre til økt fare for schizofreni.

Empiri viser at 10 prosent av dem som har et cannabisbruk i 15-årsalderen hadde utviklet schizofreni innen 26-årsalderen. Dette i motsetning til ungdomsbefolkningen for øvrig, hvor tilsvarende risiko for å utvikle schizofreni var 3 prosent.

SKOLEDROP-OUT

I mange studier har samband mellom cannabisbruk og drop-out fra skolen blitt påvist. WHO mener dette bl.a. kan skyldes at cannabisbruken svekker evnen til å lære.

Da Canada legaliserte cannabisbruk i 2018 økte bruken det første året Både frekvensen av daglig bruk økte, og antallet personer som havnet i avhengighet. Derimot var antallet førstegangsbrukere uforandret. Dette tyder på at den økte tilgjengeligheten i samband med legaliseringen først og fremst ser ut til å ha ført til en økning hos dem som allerede var brukere.

FORELDRE OG CANNABISBRUK

Barn blir påvirket av voksnes cannabisbruk både direkte og indirekte. Hvordan påvirkes de under graviditet og barndom? I Canada, der cannabis etter 2018 er legalisert, oppgir 27 prosent av befolkningen at de har brukt cannabis siste år

Andelen brukere er størst i aldrene 16-24 år, og ikke minst blant menn i aldrene 20-24 år, der andelen brukere det siste året oppgis til 48 prosent.

I barne- og ungdoms-perioden, før hjernen er fullt utviklet, er det svært sårbar. Cannabisbruk kan føre til forandringer i hjernen.

I en undersøkelse fra 2020 svarte 27 prosent av canadiske foreldre at de brukte cannabis for rekreasjon, mens ytterligere 10 prosent oppga at de brukte det av medisinske årsaker. Foreldrenes cannabisbruk påvirker naturligvis også barna. canadiske styresmakters hjemmesider, advares foreldre mot å bruke cannabis under graviditeten. Til tross for dette oppgir flere og flere kvinner at de tror cannabisbruk er sikkert for fosteret.

Cannabisindustrien har også rettet markedsføring overfor foreldre, og ikke minst blivende mødre og småbarnsmødre, om at de blir bedre foreldre og lettere kan orke småbarnslivet.

I rapporten blir det antydet at mer tillatende sosiale normer etter legaliseringen, bidrar til en slappere holdning. Feilaktige anbefalinger fra personalet på cannabisbutikker kan også ha bidratt. Cannabisindustrien har også rettet markedsføring overfor foreldre, og ikke minst blivende mødre og småbarnsmødre, om at de blir bedre foreldre og lettere kan orke småbarnslivet.

Noen spesielt alvorlige konsekvenser av foreldres cannabisbruk er forgiftninger, eksponering for cannabisrøyk, forsømmelse av barna og svekket årvåkenhet overfor barna. I Canada råder man foreldre til å avstå fra cannabisbruk under barnas oppvekst, da bruken kan innebære fare for barnets sikkerhet. Til tross for dette bruker mer enn hver fjerde forelder cannabis rekreasjonelt.

FORGIFTNINGER

Ved alvorlige cannabisforgiftninger kan det være nødvendig med sykehusinnleggelse, i noen tilfeller til og med intensivbehandling. Ved alvorlige forgiftninger av barn under 12 år kan barnet havne i koma, trenge pustehjelp og i verste fall dø.

Vanlige symptomer er oppkast, forvirring, dårlig respons på spørsmål og utydelig tale, langsomt åndedrett og uro. Oftest skjer dette gjennom at barnet tilfeldigvis eller i et ubevoktet øyeblikk spiser edibles, dvs. sukkertøy eller søtsaker som inneholder THC, og som de tror er vanlig godteri.

Ifølge den offentlige canadiske evalueringen av cannabissituasjonen de siste 5 årene, viser sykehus- data at andelen barn som blir forgiftet av cannabis har økt fra 0,5 per 100 000 barn i 2015 til 6,4 forgiftninger pr. 100 000 barn i 2021.

Når voksne person er påvirket av cannabis, svekkes bl.a. deres korttidsminne, oppmerksomhet, motorikk og reaksjonstid. Foreldres cannabisbruk kan altså påvirke deres evne til å være oppmerksomme og tilstedeværende med sine barn.

Å BESKYTTE BARN

Ett av motivene bak legaliseringen i Canada var å beskytte barn og unge fra skadene av illegale rusmidler gjennom å regulere og kontrollere tilgangen til cannabis. Til tross for dette har statistikk fra årene etter legaliseringen hatt en urovekkende trend der cannabisrelaterte hendelser blant barn og unge har økt.

Denne utviklingen peker på en manglende effektivitet når det gjelder å beskytte barn og unge fra skader av cannabis, til tross for at dette var legaliseringens uttalte hensikt.  
 

Her kan du lese rapporten (PDF)
Cannabis ur ett barnperspektiv
(narkotikapolitisktcenter.se)