Ved første øyekast kan dette se ut som en morobok om alkohol, noe vi har nok av. Men forfatteren er faktisk seriøs og dykker ned i både historiske fakta om hvor lenge vi har omgåttes alkohol, hva som skjer i kroppen når man drikker alkohol, og hva det kan skyldes at bakrusen, dagen derpå, er en velkjent og uvelkommen ettervirkning av rusen dagen før. Derfor har man til alle tider også forsøkt å finne kurer mot bakrus.
SYMPTOMER
De vanligste symptomene man opplever er hodepine, kvalme, skjelving, seisibilitet for lyd og lys, generelt nedsatt allmenntitlstand, angst, mageproblemer og tørste. En litt mer vitenskapelig definisjon kan være:
«mentale og fysiske symptomer som oppleves dagen etter en enslig episode med tung drikking, som begynner når konsentrasjonen av alkohol i blodet nærmer seg null.»
Sandtorv bemerker at mentale symptomer også inngår i deifinisjonen, slik som fylleangst, depresjon, dysterhet og grubling. Mye av alkoholens virkning, og også bakrusen, er at et kjemisk forbrenningsstoff, acetaldehyd, som finnes i leveren og er veldig giftig, og som gir forgiftningsymptomer så lenge det finnes i leveren og ikke blir effektivt brutt ned. Sandtorv peker også på at selv om man har null i promille, kan man være en dårlig sjåfør, kirurg eller
Heller ikke rådet om å drikke masse vann for ikke å bli dehydrert. Det holder ikke vann, sier Sandtorv, selv om det er en av de mest seiglivede mytene.
Det samme gjelder myten om at det er viktig i hvilken rekkefølge du drikker, enten øl før vin, eller vin før øl. Det er promillenivået som avgjør hvor bakfull du blir.
Det finnes også en rekke andre myter som blir avklart i boken.
HELSESKADE OG AVHENGIGHET
Noen epidemiologiske fakta er også med. F.eks. at landene med lavest alkoholinntak også typisk er de landene med høyest avholdenhet. I Nord-Afrika og Midtøsten har mellom 80 og 90 prosent av den voksne befolkningen aldri drukket alkohol.
Men selv om Norge er ett av de europeiske landene med lavest alkoholforbruk, er ikke avholdsprosenten tilsvarende lav her. Dette kunne henge sammen med vårt drikkemønster. Men det er en annen skål. I alle fall viser undersøkelser at ti prosent av voksne i Norge drikker på en måte om medfører stor risko for helseskade og avhengighet.
Boken er holdt i et enkelt, men presist språk, og burde egne seg godt både som selvstudium, og som diskusjonsgrunnlag om alkoholmyter under selskapeligheter både med og uten alkohol på bordet. Boken har også en omfattende kildeliste, men i mange tilfeller bare med forfatter og publikasjon, uten angivelse av navn på artikkel.
Anmeldt av Knut T. Reinås