Den som først reiste saken var imidlertid Tove H. Lehre, kjent innslag i Lillehammers bybilde og uteliv, leder av Lillehammer faglige samorganisasjon og formannskapsmedlem for SV i bystyret. Mot Rusgift har spurt henne hvordan Lillehammer forholder seg til alkoholen før og under OL-94.
- Hvordan forholder Lillehammer seg til alkoholpolitikken i forbindelse med OL?
- Vi har et alkoholpolitisk handlingsprogram, som man etter min mening ikke etterlever. Det er meget lett å få skjenkebevilling. Det er blitt sagt at det skal bli veldig lett å miste bevillingen også. Men det foregår mye skjenking til folk som er sterkt alkoholpåvirka fra før. Dette er den vanligste formen for brudd på skjenkebestemmelsene, etter min mening. Formannskapet reagerer nå med kortvarig inndragning av en bevilling til Lillehammers eneste nattklubb, etter en kontrollrapport, men det er første gang i Lillehammer. Man gir ikke skjenkebevilling i typiske boligstrøk, og ved idrettsanleggene er det heller ikke alkoholskjenking. Kafe-verten ved Kristins Hall har søkt flere ganger, men fått avslag. Så en viss restriktiv holdning er det tross alt.
- Er de andre kommunene som ligger rundt Lillehammer like bevisste på ikke å gi skjenkebevilling til idrettsanlegg?
- Jeg tok ifjor opp i Lillehammer kommunestyre at vi skulle ta kontakt over kommunegrensene for å forsøke å få til en felles holdning. Men fortsatt har jeg ikke fått svar på om noe er gjort. Det er riktig at Øyer kommune har gitt skjenkebeviling til serveringsstedet ved alpinsenteret på Hafjell, men det er vanskelig å spå hva de vil gjøre i tida framover.
- Føler dere noe press på kommunen fra Lillehammer Olympiske Organisasjonskomite (LOOC), eller fra Norges Olympiske Komite i den forbindelse?
- Den generelle holdningen er jo at en skal være positiv til næringslivet, og det gir seg også utslag i de folkevalgtes holdninger. Næringen argumenterer med at nå kommer det så veldig mye turister, og da må de få det som de er vant til. Min holdning er jo at når folk kommer til oss, burde vi markedsført vår restriktive alkoholpolitikk, slik den tross alt er. Kall den gjerne eksotisk, sett med kontinentale øyne, men sikkert også noe det kan være verdt å se på. Vi har jo tross alt færre alkoholskadde enn Frankrike, og det er nokså viktig at vi kan få forklare litt hvorfor.
- Hvordan er kravet om alkoholfritt OL blitt mottatt i Lillehammer?
- Et alkoholfritt OL betyr etter min mening at man ikke skal skjenke alkohol på noen av arenaene, men jeg er litt mer usikker på om det blir alkoholfritt under banketter, medaljeutdelinger og andre typer offisielle tilstelninger i forbindelse med OL. Diskusjonen er forsåvidt over for vår del. Jeg lanserte ideen, og folk trodde jo da at jeg skulle stenge hver eneste bar og restaurant i hele Lillehammer under OL, og det kunne jeg godt tenkt meg, men det var ikke tanken bak forslaget. Det hadde ikke latt seg gjøre. Ikke hadde jeg tenkt så grundig igjenom det heller, da jeg sa det. Tenk om vi kunne vise samme mot som Roma under fotball-VM, og fått et alkoholfritt OL. Men det tror jeg ikke vi får til. Det vil ikke næringa. OL er ikke noe mål i seg selv. Det er for å styrke næringslivet i indre Østland etter at det kom i bakevja p.g.a. olje-boomen vestpå. Det står i stortingsmeldinga også det.
- Ja, hvordan påvirker OL næringslivet i Lillehammer?
- Aldri har arbeidsledigheten i Lillehammer vært så stor som den er akkurat nå. Det bygges mye, men vi har aldri hatt så mange ledige bygningsarbeidere som nå. OL er ikke blitt den sysselsettinga som folk trodde. Og ikke vil det bli det heller. Vi har f.eks. ikke fått de investeringene i det private næringsliv som vi trodde. Hotell- og restaurantarbeiderforbudet har nå gått ut og manet til forsiktighet, fordi forhåndsprognosene var for optimistiske. Og da kom Gerhard Heiberg reisende opp fra Aker Brygge og ba oss om å ryke og reise. Det er jo en form for reiselivstilbud det også, men...jeg syns jo det er litt frekt.
- Det høres ikke ut på deg som du tror alkohol vil bli noe stort problem under OL?
- Det er klart det vil skje mye her de 16 dagene. Men det har ikke blitt den oppblomstringa i reiselivsnæringen eller noen ting som folk trodde. Vi har fått en masse nye skjenkesteder, deriblant også det jeg kaller "plastposebedrifter". Først får de øl og alt tilbehør inn på krita, så selger de alt det. Så putter de pengene i plastposer istedet for å gjøre opp regninga til bryggeriet. Det er utrolig hvor lenge de kan få på krita hos sånne bryggerier, du. Og så drar de avgårde med hele greia, uten å betale lønninger, og skatt og avgifter og regninger etter seg, men tar med seg plastposen med pengene. Vi har hatt noen sånne kjappe bedrifter. Jeg flyr mye på byen, for jeg er avholdsmenneske, så jeg har råd til det. Men enkelte restauranter her i byen rekker ikke jeg å komme innom før de har bytta navn flere ganger og fått nytt "konsept", som det heter så fint .
- Avslutningsvis kan vi vel kanskje si at Lillehammer-OL hverken ser ut til å bli det vi håpet eller det vi fryktet. Men et kjempearrangement blir det i alle fall. Kunne det være en utfordring for noen?
- Du, vi er noen stykker her som har diskutert å danne en såkalt utleie-pool. Dvs. vi samler oss i ett hus, og så leier vi bort de andre husene våre til tilreisende til OL. Jeg har sagt at vi burde kontakte avholdsbevegelsen for å høre om de kunne tenke seg å være leietakere? Kunne ikke det være noe å formidle til medlemmene både nasjonalt og internasjonalt at man kan skaffe sengeplasser under OL? Min tanke er den at da er jo vi ganske sikre på at ikke hjemmet vårt blir helt herpa. Og hvis mange nok gjorde det, ville det kanskje bli et relativt alkoholfritt OL likevel. Kanskje kunne en laget noen slags markering også på det grunnlaget. Det trenger avholdsbevegelsen. Noen tusen avholdsfolk på Lillehammer under OL - det ville være et spennende eksperiment.