- Skal kampen mot rusgifter statsdirigeres?
Nordhaug peker på at det allerede i dag eksisterer støtteordninger for rusgiftpolitiske organisasjoner. Men disse kommer først og fremst større organisasjoner til gode. Organisasjoner med lave medlemstall, som FMR, får ikke driftsstøtte. Forbundet Mot Rusgift har de to siste år også fått avslått sine søknader om aktivitetsstøtte, bl.a. til rusgiftforebyggende organisasjonsarbeid blant studenter. - Det arbeidet vi har gjort på lærestedene har derfor skjedd uten medvirkning fra statlige støtteordninger, sier Nordhaug og legger fram en liste med gjennomførte tiltak. - Det virker som Rusmiddeldirektoratet ønsker å dirigere hvilke tiltak vi skal gjennomføre, sier han. Han håper derfor Jagland vil klargjøre at samarbeidet mellom det offentlige og de frivillige organisasjonene også må skje på organisasjonenes premisser.
Et annet eksempel er den statlige støtteordningen til alkoholfrie miljøtiltak. I rundskrivet til årets fordeling av midler har Rusmiddeldirektoratet nå utelukket frivillige organisasjoner fra å søke. I år kan bare kommuner og fylkeskommuner søke. - Dette tyder ikke på at statsetaten på rusgitftområdet ønsker å følge opp intensjonene i Jaglands tale, sier Nordhaug lakonisk. - FMR hadde faktisk planer om å søke midler i år, men er nå avskåret fra dette.
- Hva har skjedd med Jaglands terminologi?
- I Arbeiderpartiets valgprogram, utarbeidet av bl.a. Jagland, heter det at DNA vil slåss mot rusgifter. I nyttårstalen snakkes det i stedet om "rusmiddelmisbruk". Er dette uttrykk for at samrøret mellom forvaltning, forskere og politikere allerede har satt sitt preg på statsministerens terminologi? undrer Nordhaug, som i et nyttårsintervju bl.a. har pekt på at rusmiddelbegrepet underkommuniserer de farene som spesielt de illegale rusgiftene nå utgjør.