De to organisasjonene har som ett av våre felles fokusområder å sette søkelyset på aktiviteter som erstatter den spenning og lykkefølelse som kjemisk rus gir, for eksempel sportsaktiviteter, dans, musikk, eller varme, vennskap og samspill med andre mennesker.
Norge oppfattes oftere og oftere som et samfunn der alkoholpolitikk for mange er synonymt med næringspolitikk. Det er derfor viktig for Forbundet mot Rusgift og Norges Læreravholdslag å peke på behovet for å redusere alkoholforbruket, som det store livsstilsmessige, sosiale og helsemessige problemet det er. I en periode hvor tradisjonelle virkemidler, som regulering av alkoholtilgjengelighet og alkoholavgifter ikke lenger er mulig, blir den holdningspåvirkning som kan gjennomføres i alkoholskeptisk retning desto viktigere. Russetiden er en periode som i mange år har vært preget av bl.a. alkoholforbruk, med til dels skjebnesvangre resultater for noen. Som en del av sin generelle informasjons- og holdningspåvirkning, vil organisasjonene over en treårsperiode satse på å påvirke russefeiringen i en positiv retning.
Russ og alkohol
Det ser ut som om myndighetene ikke lenger tar russens alkoholforbruk og utagering på alvor. Det viser seg at ulovlig og usømmelig opptreden som resultat av høyt alkoholinntak som regel ikke blir registrert hos politiet. Russen forsøker best mulig å skape overskrifter i nyhetsbildet, men for å oppnå dette må de stadig gå lenger. Og alkohol spiller en rolle i denne prosessen, som unnskyldning og som kilde til å få mot til å gjennomføre uakseptable handlinger.
Hovedstyret for Oslo-russen 1999 vedtok "knuteregler" for dette året som var livsfarlige. Hvis man drakk 24 ølflasker på tolv timer eller en flaske brennevin på seks timer, ga dette en rett til å henge en ølkork eller brennevinskork i dusken på russelua. Det viste seg at de oppgitte mengdene inneholdt ca. 300 gram ren alkohol. Dersom dette drikkes på kort tid, kan det gi en promille på rundt 4, som i mange tilfelle fører til dødsfall av akutt alkoholforgiftning. Reglene var vanvittige og det finnes eksempler på flere russ som har drukket seg til døde.
Skolesystemet må bære skylden for at man med landets høyeste allmennutdannelse har slik uvitenhet. Mens dagens skole utvilsomt gir voldsomme advarsler mot hasj, og sjeldnere brukte rusgifter, avdekkes en monumental uvitenhet om den rusgiften som dreper flest norske ungdommer - alkohol.
Videre vet vi at de fleste menn mellom 15 og 30 år som dør, dør av enten ulykke, selvmord eller drap. En svært stor del av disse er alkoholpåvirket.
- Fylla er den viktigste dødsårsak hos norsk ungdom
- Fylla er trolig også den viktigste enkeltårsak til invaliditet i denne aldersgruppen
- Russen oppfatter ikke fylla og de problemer den medfører som sitt problem
Volden i Norge er særlig knyttet til tre faktorer: Mannlig kjønn, ung alder og alkohol. 90 % av voldsutøverne er påvirket av alkohol og 90% av voldsofrene er også alkoholpåvirket.
Rusgift er et av våre største og alvorligste folkehelseproblemer. Alle aldersgrupper i samfunnet er berørt, barn, ungdom, voksne og eldre. FMR og NLA arbeider kontinuerlig med å nå disse gruppene med opplysninger om skadevirkninger og forsøker så godt som mulig å stoppe det økende rusgiftproblemet blant ungdom i landet vårt.
"Russefeiring - fest eller pest?"
Forbundet Mot Rusgift har startet sitt eget prosjekt: "Russefeiring - fest eller pest?" Ungdom er særdeles utsatt, og russens årlige opptreden, med allslags kjemisk rus, sexorgier, hærverk og pengebruk er allment akseptert. Det største problemet er etter vår mening alkohol. Narkotikaproblemet blir i media oppfattet som et langt større problem enn alkoholproblemet, selv om antall leveår som går tapt og antallet sosiale problemer i alkoholens kjølvann tilsier at det er alkoholproblemet som er det store rusgiftproblemet i Norge.
Alkohol og vold henger nøye sammen ifølge statistikkene. For eksempel i Arve Beheim Karlsen-saken i Sogndal ble de dømte ungdommene unnskyldt med at handlingene kan være utslag av uheldig gjengkriminalitet blant ungdom, kombinert med alkoholforbruk. Altså er det formildende at de tiltalte var påvirket av alkohol. Indre Sogn heradsrett hever en refsende pekefinger mot en liberal alkholpolitikk, som retten mener langt på vei forklarer vold blant ungdom. En liberal alkoholpolitikk kan likevel ikke være noen unnskyldning for å bruke alkoholpåvirkning som bakgrunn for å gjennomføre uakseptable handlinger.
Det kan nevnes en rekke tilfeller hvor "fylla fikk skylda" og dette ønsker Forbundet mot Rusgift og NLA å være med og bremse opp for, for å få til en ansvarlig russefeiring.
Målgruppen for det pågående russeprosjektet er russekullene 2003, 2004 og 2005. Målet er i løpet av tre år å endre hele russefeiringen i forsvarlig retning. Det er viktig å satse på denne gruppen som synes godt i bildet og virker som forbilder for stadig nye generasjoner. Fenomenet fyll og ungdom gjør seg særlig bemerket i russetiden. Vi tror verken på skremselspropaganda eller opplysningskampanjer i denne forbindelse. Ved å satse på kommunikasjon av enkle budskap som kan få både årets russ og blivende russ til å tenke og være mentalt forberedt på situasjoner som kan oppstå, kan en oppnå at en del holder fast på en mer nøktern alkohollinje i russetiden enn de ellers ville ha gjort. De kan også gjennom dette få en bedre forberedelse til studenttidens alkoholpress, som er stort fra første dag.
Hva er målet
Det overordnede målet med prosjektet er å engasjere russen til å bli positive til å tenke alternativt. Ved det vil russen bli bevisstgjort sitt valg og se andre alternativer enn alkohol i gitte situasjoner.
De spesifikke målene for prosjektet er følgende:
- Redusere alkoholforbruket under russetiden
- Bevisstgjøre på alkoholens skadevirkninger
- Skape strategisk omtale som sikrer at budskapet når fram
- Endre holdningene til de kommende russ
- Russetiden blir en positiv opplevelse
- Spare liv og helse
- Redusere volden
- Gi russen mot til å gjøre det den har lyst til uten å skaffe seg unnskyldninger
- Gi russen mot til å ta ansvaret for det den gjør og være edru
I dette treårige prosjektet har Forbundet Mot Rusgift fått til et samarbeid med bl.a. Utdanningsforbundet, Politidirektoratet, Veidirektoratet og Sosial- og helsedirektoratet. En undersøkelse om russens vaner og holdninger finner du på FMRs russeside på www.fmr.no/russ.
Det er nå viktig at de videregående skolene både klassevis, gjennom ledelsen på skolen og russen selv tar tak i de faktiske forholdene, og gjør det til en æressak å få til en annen russefeiring enn den vi har hatt til nå.
Kilder:
"Russens knuteregler livsfarlige", Aftenposten 11.05.99
"Trafikksikkerheten er ikke vår oppgave", Intervju med russepresidenten i Oslo og Akershus i Dagsavisen
7.05.01, etter en helg hvor 7 russ ble skadd i trafikkulykker.