Alkohol har den egenskapen at den kan slå seg sammen med fettsyrer som finnes naturlig i kroppen og danne nye molekyler. Dette trekker man veksler på når man søker etter biologiske markører som kan påvise høyt alkoholforbruk.

- Vi er på jakt etter molekyler som med 100 prosent sikkerhet henger sammen med alkoholforbruk, sier Christer Alling, professor i medisinsk neurokjemi ved Universitetssykehuset i Lund.


Problemet med de nåværende mest brukte markørene for høyt alkoholforbruk er at de er indirekte. Det man måler i dag er nemlig effektene av ulike organskader, som kan ha oppstått av andre årsaker enn høyt alkoholforbruk.
 
Christer Alling er en av deltakerne i den internasjonale forskergruppen som nå publiserer sine resultater i siste utgave av tidsskriftet Alcohol and Alcoholism. Gruppen, som har vært ledet av Friedrich Martin Wurst vid universitetet i Basel, har studert hvordan alkoholen setter spor i håret på den som drikker.

Hos den som har drukket alkohol kan man finne molekyler i håret som har oppstått gjennom sammensmeltning av fettsyrer og alkohol, såkalte fettsyreetylestre - Vi tror de kommer fra talgkjertlene i hårbunnen. De utsondres der , bygges inn i håret og følger med håret ut, sier Christer Alling till TT.

Hos den som ikke klipper håret ofte kan man teoretisk avlese alkoholinntaket langt bakover i tid. I tidsskriftartikkelen peker forskerne på en rekke tenkelige bruksområder. Ett eksempel er evaluering av alkoholistbehandling.

 

Men det finnes feilkilder, påpeker Alling. Svært flittig hårvask kan føre til mindre opphopning av molekylene i håret. Et annet problem, som ikke er undersøkt ennå, er om enkelte hårbehandlingsprodukter kan inneholde lignende molekyler og således gi falske indikasjoner på alkoholproblem.

Også narkotika og legemidler setter sine spor i hået og innenfor rettskjemien er håret derfor en viktig informasjonskilde.
 - Når narkotika en gang er innebygd i håret, forblir stoffene stabilt der. Om man tar en hårlokk fra en person og klipper den i centimeterlange biter, kan man studere hårstråene måned for måned bakover i tid med hensyn til narkotikabruk, sier Olof Beck ved det farmakologiske laboratoriet ved Karolinska Sjukhuset i Stockholm til TT.

 Du kan lese et oppslag om saken i Helsingborgs Dagblad her .

 Du kan lese artikkelen i Alcohol and Alcoholism her .